Het recht op experimenteren in de baas zijn tijd

Vrijheid! Een beetje rommelen, experimenteren in de baas z’n tijd. Aan je eigen project of idee. Hoe gaaf zou dat zijn, als iedereen dat zou kunnen. Het recht op spelen in de baas z’n tijd. Google deed het al jaren geleden: spelen in de baas zijn tijd. Medewerkers mogen daar 20% van hun werktijd vrij besteden aan eigen projecten. Met als gevolg dat een aantal goede innovatieve ideeën zijn omgezet naar succesvolle produkten.

Het social media experiment

Ik roep dat ook wel eens naar werkgevers waar groepen mensen moeten leren werken met social media: Waarom maak je niet ergens een ruimte vrij waar je fysiek bij elkaar komt om te leren werken met social media? Waarom loopt iedereen zo te modderen op eigen werkplek onder eigen werktijd? Blok gezamenlijk tijd af en ga naar een andere, inspirerende ruimte. Doordat je dat in één ruimte doet, kan je samen leren, experimenteren en overleggen. Je hangt een groot whitebord op waar je nieuwe ideeën of content bedenkt. Waar gedachten opgeschreven worden. Dan wordt het aanleren van een nieuwe gewoonte opeens leuk. Experimenteren IS leren. En gebruik die inspirerende ruimte meteen voor andere bruisende ideeën.

Het recht om te experimenteren in de baas zijn tijd

Gek dat het na Google en een paar andere bedrijven (meestal creatieve..) niet massaal omarmd is. Eigenlijk zou ieder bedrijf dat gewoon moeten hebben: tijd om te spelen. Wat ons aangeleerd is in onze kindertijd terug brengen naar de werkplek. Het recht om te spelen in de baas z’n tijd. Zelf actie ondernemen en fouten maken. Zonder consequenties. Zonder dat het persé iets moet opleveren. Innovatie omarmend. Voor nu en ook toekomstgericht. Samen nadenken over wat er nu beter kan en hoe je bedrijf en je eigen rol over een jaar of 5-10 zal zijn. Wat zijn de kansen van robotisering? Big data? Wat zou er zich nog meer kunnen aandienen en hoe zou jij zelf daar nu al mee kunnen experimenteren.

Durf jij het te opperen?

Wat zou jij verbeteren in je bedrijf als jij het voor het zeggen had? Welke ruimte kan je inrichten als vrije ruimte en hoe zou jij dat doen? En wat let je om dat te opperen of om er vrij mee te experimenteren?

Kijk ook nog even deze mooie video. Heb jij het stadium van terminale serieusheid al bereikt?

Doen is de beste manier van denken. Niet voor niks zo veel bekeken…

 Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.

Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *