4 vragen die je helpen bij verlammende gedachten
Je hoofd vol gedachten? Deze vier vragen helpen je zuiver te kunnen denken als je denkt dat dingen tegen zitten.
Alweer jaren geleden stond ik een training te geven aan een groep mensen, waarbij ik de mensen op de achterste rij onderling zag smoezen. Mijn gedachten gingen op dat moment, als beginnend trainer, alle kanten op: ‘Vonden ze het niet leuk?’. ‘Zei ik iets geks?’. ‘Stond er wellicht een typfout op de sheet?’. Achteraf gezien zeiden die gedachten meer over mij en mijn onzekerheid dan over hen. Achteraf gezien waren ze gewoon met hun eigen social media berichten bezig. Ik had mijn tijd, energie en gedachten laten leiden (lijden..) door iets wat niet eens waar was!! Zo zal jij in je proces naar werk, profileren of klanten ook ongetwijfeld wel eens tegen dingen aanlopen die je ziet of hoort. Bijvoorbeeld: “De klant vond me een aanfluiting”.. Of: “De recruiter vond me niet passen”.. Herkenbaar? Dit soort gedachten kunnen je behoorlijk dwars zitten en geven stress, vooral bij de volgende klant en het volgende gesprek. Tijd om het eens onder de loep te nemen.
- Is het waar?
- Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? Deze aanname?
- Voel eens. Hoe reageer je op die gedachte?
- Wie zou je zijn zonder deze gedachte?
Aan de slag ermee
Neem voor het welslagen wel even de tijd hiervoor. Me-time. Stilte. Contemplatie. Jij bent je eigen leraar in dit proces. Ontspan dus zo ver dat lukt. Haal diep adem.
Ok. Daar gaan we. Vraag 1: Is het waar? Ga er bij zitten, wees stil. En eerlijk. Is het waar?: Je gedachte.
Met de tweede vraag test je jezelf en daag je jezelf uit op de eerste vraag, ook al heb je daar JA gezegd: Ja, de recruiter zei letterlijk dat ik het verpest had. Dan de tweede vraag. Niet voorbij denderen in aannames maar weer rustig gaan zitten en jezelf echt weer vragen: Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? Deze aanname? Het opent nieuw perspectief.
Uit onderzoek blijkt: Mensen denken niet wat ze zeggen te denken. Ze zeggen niet hoe ze zich voelen. Ze doen niet wat ze zeggen te gaan doen.
Dus. Nogmaals de vraag: Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? Deze aanname?
Heb je daar antwoord op, voel dan eens: Hoe reageer je eigenlijk op die gedachte? Merk je hartslag op, je gedachten, je beelden erbij, je emotie.
En tot slot: Wie zou je zijn zonder de gedachten? Je hoeft de gedachte niet opeens te laten vallen, maar neem de tijd en voel wat het doet als je de gedachte niet hebt?
Je hebt altijd een keuze
Je zult wellicht ervaren dat de de gedachte, je eigen gedachte (en niet de gebeurtenis) het dus juist zo lastig maakt: Zonder de gedachte ben je ok, met gedachte gestresst. Wat we geloven is de reden van de stress, niet de gebeurtenis. Je hebt altijd een keuze.
Kijk hier de Youtube van Byron als je het liever in beeld en geluid hebt.
Je bent het waard.