Mijn social media detox experiment

Ik ben gestopt. Ik ben gewoon gestopt. De auteur van een paar social media boeken zit vanaf vandaag ‘even’ niet meer op social media. Van de ene op de andere dag heb ik een social media detox ingelast van 2,5 maand. Tot 1 oktober dus.

Dit is wat ik over mijn social media detox experiment schreef die dag.

Ik ga al die mensen missen

Ik word vanmorgen wakker en ben meteen WAKKER. O ja…. Ik open nu het nog kan mijn Facebook, lees een prachtig artikel met een reflectie op de samenleving van de toekomst. En denk: ‘Hoe ga ik dit de komende maanden in vredesnaam doen, waar haal ik mijn nieuws straks vandaan?’ En ook ‘Ik ga al die mensen missen’. Het gevoel van onderdeel te zijn van een online community komt omhoog. Ik voel opeens een flard eenzaamheid.. Zit ik daar straks. Helemaal moe-der-ziel alleen in mijn huis en kantoor. Onzichtbaar. Hoe ga ik met mensen afspreken? Hoe ga ik weten welke events er zijn om aan deel te nemen? Zal ‘de wereld’ mij vergeten? Social media en natuurlijk vooral de mensen in mijn netwerken zijn zo onderdeel van hoe ik mijn leven heb ingericht. Zal ik dan maar weer een abonnement op de krant nemen? Vaker luisteren naar de radio? Meer kwalitatieve gesprekken doen? Mensen uitnodigen voor een wandeling?

Leren door te experimenteren

Degenen onder jullie die me kennen weten het: Ik leer door het experiment. Meestal 30 dagen challenges maar nu iets langer. Ik heb dus gisteren besloten tot een nieuw persoonlijk experiment: tot 1 oktober van alle social media kanalen af gaan en ervaren hoe ik kan werken, netwerken én daten zonder Facebook, Twitter, Instagram, Tiktok, Tinder en E-matching. Al die apps waar ik zo mee vergroeid ben. De auteur van een aantal werk vinden met social media boeken gaat dus gewoon bijna 3 hele maanden zonder social media doorbrengen!! De horror! Mijn monkey mind dénkt dat het niks wordt. Die denkt dat niemand me onthoudt, die denkt dat er geen klanten zullen komen, dat netwerkcontacten me vergeten, dat zich geen leuke dates aandienen.En ik? Ik ben vooral nieuwsgierig. En ik vind het freaking eng. Ik kan me geen leven zonder alle social media communities meer voorstellen. Maar ik ga het wel doen. Alleen de persoonlijke berichtendienst blijven. Whatsapp, Messenger.. en de persoonlijke berichten op LinkedIn zal ik ook af en toe uitlezen.

“Maar waarom doe je dit dan nu, Fiona?”

In de afgelopen jaren ben ik steeds meer ‘mezelf’ geworden, kon ik me meer bewegen door mijn ego-patronen, werd ik raakbaarder, heb ik mijn boosheid leren inzetten, mezelf uitgeschept tot in mijn diepste krochten. En ben ik stukje bij beetje gaan ontdekken wie ik echt ben onder alle egolagen. Wie bén ik in plaats van wie doé ik? Dit experiment is daar onderdeel van. Als ik me overgeef aan wat zich gewoon in mijn echte leven aandient, zonder alle toeters en bellen van social media, wat blijft er dan eigenlijk over? Wat blijft er over als ik niet hard werk om zichtbaar te zijn, om te netwerken etc. 3 maanden overgeven aan wat zich aandient en mijn eigen ritme van binnenuit vinden. 3 maanden uitgedaagd worden om op een andere manier te werken, netwerken, aan klanten te komen, te daten, informatie tot me te nemen. Back to the 80’s.

Het doel: Moeiteloos leven. Van heel hard mijn best doen naar ‘zijn’ en dan kijken of ik op een andere manier toch aan klanten kan komen. Hoe werkt dat? Zonder social media? Hoe kan ik mezelf ‘authentiek branden’ zonder al die online platforms? En hoe kom ik aan de juiste informatie en kennis zonder social media? Ik ga het allemaal meemaken. en zal er sowieso hier over bloggen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is HayyIjBF1VN.png

Juist nu, juist zo..

Dus dit is het moment. Heb je altijd al eens gedacht:

– Ik wil eens met Fiona mijn thema’s onderzoeken?

– Ik zie mezelf met haar samenwerken?

– Mijn bedrijf heeft een persoonlijk leiderschap trainer nodig?

– Of je denkt de komende tijd: Hoe zal het met haar zijn?

– Of je bent journalist en wil een stukje over social media detox schrijven?

App me! 06-54607569 Of Messenger

Fiona Kloosterman is eigenaar van PintaPeople en expert in persoonlijk leiderschap en personal branding. 15 jaar geleden begon ze als loopbaancoach en social media juf en schreef 4 boeken over deze onderwerpen. Omdat tips maar een beperkte houdbaar hebben, verdiepte haar werk na een gedegen opleiding zich steeds meer naar leiderschap en gedragsbeïnvloeding en begeleidt ze ook mensen die leiding in leven en loopbaan willen nemen.