Luisteren naar je lichaam is geen luxe maar noodzaak

Het lijkt vaak makkelijker om gewoon door te gaan dan om echt te luisteren naar wat je lichaam eigenlijk nodig heeft. Maar dat ‘luisteren’ maakt m.i. het verschil tussen goed blijven functioneren en uiteindelijk opgebrand raken. Luisteren naar je lichaam is dus geen luxe, maar noodzaak. Bij deze een paar manieren waarop je dit kunt toepassen in je werk.

1. Pauzes nemen: kort, maar vaak

Ons lichaam is niet gemaakt om uren achter elkaar in dezelfde houding te blijven zitten. Toch is het verleidelijk om door te werken, zeker als je in de flow zit of iets af moet krijgen. Wat je ook doet, je lichaam blijft signalen afgeven. Vaak begint het met wat stijve schouders of een branderig gevoel in je ogen. Dat is het tijd om rust, ik zou het regulatiepauze noemen, te nemen. Check regelmatig in bij jezelf. Bij vaste momenten als koffie halen, naar toilet gaan, tijdens lunchpauze of een korte wandeling voel ik zelf steeds wat m’n lijf nodig heeft en beweeg ik wat of doe ik even m’n ogen dicht. Mooie gewoonte! Probeer het eens. Ik noem dit #evengroenaantikken.

2. Let op je ademhaling tijdens stressmomenten

Vaak houden we onbewust onze adem in, spannen we onze schouders aan of voelen we druk op onze borst bij stressvolle momenten. Let op stressvolle momenten voor de gein nou eens op je ademhaling. Help jezelf dan door rustig naar je buik te ademen. Dat helpt je om rustiger en helderder te blijven. Ze zeggen niet voor niks: ‘The most powerful person in the room is the one with relaxed breathing’.

3. Eet, drink en slaap bewust

Moe = rusten
Honger = eten
Dorst = drinken

Ja dat klinkt simpel, maar werk gaat bij veel mensen te vaak voor. Slaap is een van de eerste dingen waar ik naar vraag en een indicatie van hoe het met je gaat. Een lichaam dat uitgerust, goed gevoed en gehydrateerd is, functioneert gewoon beter. Als je vaak moe of futloos bent, is het soms zo simpel als beter eten en meer water drinken. Sinds ik zelf m’n lunch prep en vaker een gezonde groentesoep eet in plaats van brood is mijn lijf bijvoorbeeld een stuk rustiger. Een fles water op je werkplek doet ook wonderen.

4. Stel grenzen en respecteer ze

Grenzen aangeven is misschien wel het moeilijkste om te doen, zeker op de werkvloer. Toch is dit essentieel. Iedereen heeft zijn eigen energiegrenzen. Door te weten wanneer je “nee” moet zeggen of even hulp moet vragen, voorkom je dat je over je eigen grenzen heen gaat. Voel je irritatie, weerstand, een grens? Train jezelf in de vraag: wat wil ík (nu, uit deze sessie halen, in deze meeting?) en leer dat ook uiten.

Dat hele luisteren naar je lichaam gebeuren is dus geen zweverige luxe, maar echt een noodzakelijke investering in jezelf – eentje waar je op de lange termijn alleen maar beter van wordt. En je baas ook.

Fiona