Nee zeggen tegen de ander is ja zeggen tegen jezelf.

Tot mijn 45ste dacht ik dat ik nooit boos werd. Dat ik dat niet in me had. Dat ik altijd ‘gewoon’ het positieve van dingen zag en me ‘gewoon’ goed kon verplaatsen in anderen. Tot Bodymind Opleidingen aan me begon te peuteren en ik langzaam aan ontdekte hoe ik het wel in me had, verstopt onder allerlei aannames en overtuigingen.

Afgelopen jaren kon ik steeds vaker de boosheid in me voelen. Het nette meisje werd een heks! Lekker vechten, schreeuwen, vanuit mijn buik. Ik kon en mocht vol vuur tegen de docenten mijn mening uiten in de bedding van BodyMind en mijn groep. Dat ik dat durfde en dat ik dat deed. Wat een zegen. En wat freaking eng. Hoor ik er nog bij als ik boos word? Ben ik dan nog welkom?

Het nut van boosheid

Het nut van je boosheid kunnen inzetten is dat je jezelf veel beter kunt begrenzen. Inderdaad, ik kon dat vroeger niet. Zei altijd ja. Ging altijd mee met de ander, ten koste van mezelf. Ik verliet mezelf ten gunste van de ander. Op een rustige, ontspannen manier stop kunnen zeggen is heerlijk: Nee! Ho. Nu niet. Een nee tegen de ander is een ja voor jezelf.

Aanvallen!

Afgelopen weekend belandde ik in een meditatie in een (noem het) vorig leven (maar je mag het ook gewoon een visualisatie noemen, hoe dan ook ik maakte iets mee). Ik, ergens in een heuvelachtig landschap. In het midden van een opgestelde lijn met mensen. Er was oorlog en de vijand kwam ook in opgestelde lijnen naar ons toe gerend over de heuvel. En ik riep vol woede iets in de trant van ‘volle kracht vooruit’!! of ‘aanvallen’! Het tafereel liep niet goed af, maar jemigdepemig het gevoel van VOL, nog meer in mijn woede mogen zijn en in de aanval gaan zonder dat de ander naar achter deinst zit nog in mijn systeem vandaag. Dat volle. En daarin ontvangen te kunnen worden. Wow. Dat is gewoon levensenergie. Pure, sappige levensenergie. Hoe lekker het is woede in mijn lijf, tot in mijn bekken en baarmoeder te kunnen voelen. Ik heb het gevoel dat ik een huis om kan duwen. Niet vanuit opgetildheid maar vanuit een innerlijke kracht. De oervrouw in mij gaat ervoor. VOL.

Don’t mess with me.

Wil jij ook leren je boosheid in te zetten? Leren moeiteloos nee te zeggen? Neem dan even contact op.