5 praktische tips om je carrièreswitch vorm te geven

“Ik overweeg een carrièreswitch!”.. Een typisch verlangen voor deze zomertijd. Maar hoe geef je dat nou handen en voeten? In dit artikel deel ik 5 praktische tips met je.

Tip 1: Neem je verlangen serieus

Je zal de eerste niet zijn die gewoon na de vakantie weer aan het werk gaat, om vervolgens de hele gedachte weg te duwen en in de waan van de dag te belanden. Zet dus nú even een reminder in je agenda over een maand als stok achter de deur. En reserveer dus nú wat eerste tijdsblokken hiervoor in je agenda de komende tijd, zodat je het serieus kan onderzoeken.En vraag nú een vriend/ vriendin om je te helpen en motiveren. Spreek af hoe hij/zij je het beste kan helpen. Wil je écht die carrièreswitch? Dan zul je actie moeten ondernemen buiten je gebaande kader. Niets doen is geen optie. Je bent het waard om het op zijn minst te onderzoeken.

  • Maak afspraken met jezelf en hulpbronnen en zet het in je agenda.

Tip 2: Onderzoek

Ik raad je aan gewoon eens wat onderzoek te doen in de richting van je gedachten en nu nog geen concessies te doen aan je dromen. We kijken nog even niet naar wat er allemaal niet kan. Dat onderzoek hoeft echt niet groots en meeslepend, het mag ook door middel van wat kleine experimentjes. Of je gedachten aan die switch serieus zijn of minder, maakt in dit stadium niet uit. Dromen van werken in de natuur, zelfstandig ondernemerschap, dat kleine cafeetje op het strand of werken met dolfijnen is iets wat we namelijk allemaal wel eens onwillekeurig doen: Wat mij betreft zijn ook dit soort haakjes toch de moeite waard om te onderzoeken. Zo praatten mijn cliënten al eens met ondernemers, met collega’s op een andere afdeling, met een schaapsherder, met een winkeleigenaar, met een uitvaartondernemer, met de alarmcentrale etc etc. Het is een kwestie van een mail durven sturen en gewoon doen. Alleen al omdat het gewoon leuk is en leerzaam. Mijn ervaring is dat veel mensen hiervoor open staan: Jou vertellen waarom ze dit werk doen en hoe het is. Iedereen wil in de basis best een ander helpen.

Mocht je willen weten in welke functies er op dit moment vraag is naar medewerkers, kijk dan hier: Moeilijk vervulbare vacatures, landelijk overzicht van het UWV (juni 2018).

  • Praat met zeker drie mensen die het werk al doen waar jij over droomt. Hoe meer je weet over hoe het is om in het betreffende beroep te werken, des te beter je weet wat je kunt verwachten. Bij voorkeur regel je een stage van een dag of meerdere dagen.

Tip 3: Wat kan er allemaal (niet)?

Tegen de tijd dat je hebt uitgevogeld wat er leuk zou kunnen zijn, dan wordt het belangrijk je belemmeringen te onderzoeken. Wat kán er eigenlijk allemaal? Meestal kan er meer dan je denkt, soms in fases of meerjarenplan.

De poen. Een van de grootste belemmeringen waarom mensen überhaupt tip 2 niet ter harte nemen is de angst om brodeloos thuis te zitten. Een hele begrijpelijke belemmering, een om serieus te nemen. Ik raad cliënten met een switch-wens dan ook altijd aan om eerst thuis eens om tafel met een rekenmachine en uitgavepatroon te gaan zitten (met de partner): Wat moet ik minimaal per maand verdienen? Wat heb ik/ hebben we dus écht nodig om rond te komen? Als dat helder is, ga je met dat plaatje in gedachten creatief kijken naar kansen.

Deze vragen kunnen je helpen de financiële overgang wat soepeler te maken:

  • Wat moet je minimaal verdienen?
  • Wat zijn de verdiensten en wat is de groei erin eigenlijk in de functie waar je aan denkt? Vraag het aan de mensen die het werk al doen en bij voorkeur ook aan degene die het op dat gebied voor het zeggen heeft (directeur en/of Afdeling HR). Google daarnaast ook even op salaris indicaties.
  • Is er nu al een mogelijkheid tot sparen, zodat je bij een switch over 1, 2, of 3 jaar een financiële buffer hebt?
  • Is er de mogelijkheid iets op te starten naast je huidige baan door bijvoorbeeld een dag in de week minder te werken?
  • Zijn er mensen in je netwerk die nu al iets voor je kunnen opstarten, zonder dat jij zonder werk komt te zitten?
  • Is er de mogelijkheid nu al een studie in de juiste richting te doen, eventueel gefinancierd door je huidige werkgever (en anders vind ik echt dat je het zelf moet betalen, studeren loont is mijn ervaring)?
  • Kan je nu al binnen je eigen bedrijf of functie ervaring opdoen in de gekozen richting door middel van jobcrafting, werken in een project of (deels) werken in een andere functie of op een andere afdeling?

Onderzoek ze eens open en zonder oordeel. Vraag, kijk, luister. Er kan vaak echt meer dan je denkt.

Tip 4: Zichtbaarheid

Voor sommige functies word je juist belaagd met kansen, voor andere functies is het lastiger. Ook voor ondernemers geldt dat de ene meer aan zichtbaarheid zal moeten doen dan de ander. Maar zichtbaarheid is hoe dan ook belangrijk. Je wil immers door de juiste persoon op basis van de juiste grond op een snelle manier gekozen worden. Als ze je niet kennen, kunnen ze ook niet voor je kiezen. Zorg dus dat je in het keuze-assortiment komt van je ‘doelgroep’. Door online en offline te netwerken bij gelegenheden waar jouw ‘doelgroep’ komt. Online is dat vooral vaak op LinkedIn of Facebook. Verdiep je in deze kanalen, verbind je met de juiste mensen, ga kijken wat ze doen, reageren en deel deel deel. Vanuit je hart, je passie, dat wat je bezig houdt. Daarmee trek je de mensen die bij je nieuwe weg passen.

  • Zet je doelgroep, de bedrijven of personen waar je voor zou willen werken in een Excel. Maak het zo klein mogelijk: Bedrijf, afdeling, hoofd van de afdeling, beslisser.. Die bedrijven en de mensen die er werken zijn vanaf nu je target audience. Je bent vanaf nu je eigen sales-afdeling. Gefeliciteerd!

Tip 5: Geef niet op

Ik heb het vaak gezien: Mensen die opgaven op het punt dat ze voor mijn gevoel er bíjna waren.. Niet doen! Zonde. Mocht je twijfelen of je goed bezig bent, kom dan even sparren met me of deel je verhaal op de app of enig ander social media kanaal. Ik heb niet altijd tijd, maar ik help je waar ik kan.

  • Onthoud waarom je hieraan begonnen bent en ga door.

Heel veel succes! Als ik het kan, kan jij het ook.

Deze post verscheen naar aanleiding van mijn deelname aan de uitzending over Carrièreswitchen bij BNR Ask me Anything met Jörgen Raymann, voor wie de uitzending wil terugluisteren.