Werkgeluk – Versterk je persoonlijk leiderschap

Om mij heen merk ik dat collega’s regelmatig zoekende zijn om een voor hun passende invulling te geven aan de huidige manier van werken. Overigens ben ik dit zelf ook met enige regelmaat.  “Ga ik naar kantoor of werk in een dag thuis? Plan ik een fysieke meeting of plan ik dit via Teams?  Hoe zorg ik dat ik aangehaakt blijf bij de organisatie waarin ik werkzaam ben!?”

Beoordeling van je werkgeluk, hoe doe je dat?

Uit recent onderzoek door de Werkgeluk Academy & de MonitorGroep blijkt dat we op het gebied van Werkgeluk in Nederland gemiddeld een 7,3 scoren. Allerlei dilemma’s die ons bezighouden en van invloed kunnen zijn op dat Werkgeluk. Overigens, niet iedereen zegt het begrip “Werkgeluk” iets. Ik versta hieronder het versterken van mijn persoonlijk leiderschap op het gebied van werk, waardoor ik grip houd op de invulling van mijn functie.

Maar hoe kan ik met enige regelmaat voor mezelf beoordelen of ik nog in de juiste functie zit en nog steeds de dingen doe die bij mij passen en waarvan ik energie krijg?

Vier belangrijke factoren in werkgeluk

Om mijn Werkgeluk te bepalen, beoordeel ik mijn werk op een viertal factoren:

  • Plezier – Ga ik graag naar mijn werk, heb ik leuk contact met mijn collega’s. “Wordt er regelmatig gelachen, is er ruimte voor ontspanning en vind ik het werk wat ik doe leuk?”
  • Competentie – Zit er ruimte voor groei in mijn werkzaamheden. Is er voldoende ruimte om mijn kennis en kwaliteiten te verbeteren? “Wordt ik voldoende uitgedaagd in mijn werk?”
  • Voldoening – Mijn werk sluit aan op mijn kennis en kunde. “Ben ik aan het einde van de dag tevreden met hetgeen ik opgeleverd of gedaan heb, wanneer ik naar huis ga?”
  • Autonomie – “Ervaar ruimte om zelf invulling te geven aan hoe ik mijn werk doe en kan indien nodig sparren met de juiste mensen die mij weer op pad kunnen helpen?”

Kun jij deze onderdelen met een voldoende beoordelen? Dan is de kans groot dat jij nog op jouw plek zit.

Is er een onderdeel wat minder goed scoort!? Kijk dan eens wat er binnen jouw invloed ligt om dit onderdeel positief te veranderen.

*
Dennis Mooiweer is PintaPeople loopbaancoach / employalibity coach en gaat graag met je het gesprek aan over werkgeluk, voldoening, ambities en uitdagingen in je werk.