Verrassend makkelijk van vermoeidheid of stress afkomen met de Polyvagal Theory

Iedereen die met depressieve, vermoeidheid en lamlendige klachten zit zou wat mij betreft de Polyvagal theory moeten leren kennen. In deze post deel ik een dagelijkse korte dans/beweegoefening gebaseerd op die theorie. Ik gebruikte deze zelf nadat ik covid positief getest werd. Hij werkte zo verrassend goed dat ik hem wil delen met je.

10 minuutjes bewegen

Ik doe zoals gezegd sinds ik zelf covid had elke dag een Polyvagal theory vriendelijke dansset en ik kan tot op de dag van vandaag voelen hoe goed dat werkt voor mijn lijf. Ook nu ik geen vermoeidheidsklachten meer heb ga ik ermee door. Na 4 nummers dansen, pakweg 10 minuutjes, stroomt het namelijk alweer, ook toen ik met covid in mijn lijf zo enorm lamlendig was.

Covid maakte mij een paar weken geleden (en ik hoor het meer mensen zeggen) echt heel erg moe en ook (juist) toen ik zo moe was ging ik maar gewoon lamlendig in mijn huiskamer staan en zette ik het eerste nummer op. Het blijft me verrassen hoe zo’n kort setje nummers vitaliseert.

Wat doe ik dan? Dit is mijn routine:

 1. Blauw:
  Freeze: Om uit de moeheid of in vitaliteit te komen: Pianosonate nr. 14 van Beethoven. Heel zacht, nog zachter, don’t move unless you feel it van binnen uit bewegen. Gewoon gaan staan en luisteren. Komt er beweging, dan komt er beweging. Zo niet dan niet.
  Soms doe ik er nog zo een achteraan, bijv Nocturnes, Op. 9 Chopin.
 2. Rood:
  Fight: Lekker even de energie in mijn armen de ruimte geven.
  Let op: de overgang kan heftig zijn. Voel even of je de overgang aan kan (ik wel), anders nog een tussennummertje dansen. Dit nummer ga ik namelijk helemaal voluit los met boksen in de lucht en met slaan op de bank. En geluid maken. Lul! Trut! Nee! Ik gebruik zelf Ridin’ van crazy bone. Als je wat agressievere muziek zoekt, hardcore dan bijv gimme chocolate van babymetal. Mij veel te snel en te hard maar ieder z’n voorkeur, dus ik noem het even!
  Flight: Lekker even springen en rennen om mijn benen de ruimte te geven. Jermaine Jackson When the rain begins to fall.
 3. Groen:
  Social Engagement: Joy. Vivir lo nuestro van Marc Anthony doe ik bijvoorbeeld hier wel eens. Ik kies hier elke keer echt een nummer waar ik zin in heb. Lekker!

Als er iemand is die denkt: ik begrijp er geen biet van maar ik ben wel op zoek naar vitaliteit… kom dan een keer een sessie doen met me op zoom, leg ik de Polyvagal theorie aan je uit en dansen we daarna de hele riedel samen. Kan je vanaf dan het riedeltje elke dag alleen doen. Voel je welkom.

Ps. Het werkt ook als je zenuwachtig bent voor je sollicitatie of welke andere activiteit.

Happy covid! 😜💃