Spreek de taal van je doelgroep
Je kent ze wel, van die typische woorden die in de ene organisatie als gewoon worden aangenomen en bij de andere organisatie zorgen voor onduidelijkheid. Alsof je Chinees praat! Medici maken zich er schuldig aan met van die ingewikkelde Latijnse benamingen, ICT-ers met allerlei afkortingen, Advocaten hebben een drang tot volledigheid en kloppende inhoud (en dus van die saaie lange teksten), Coaches hebben op hun beurt er een handje van zweverige teksten te komen: ’terug naar jezelf’, ‘in je kracht staan’, etcetera. Japke-d schrijft er zelfs artikelen over: jeukwoorden op kantoor.
Die specifieke taal is binnen de muren van je kantoor of binnen de kring van je vakgenoten natuurlijk een prima communicatiemiddel. Maar op het moment dat je je bezig gaat houden met personal branding en je doelgroep bevindt zich buiten die kring dan snapt niemand wat je bedoelt.
Coach zoekt klant
Een klant, Coach van beroep, zat radeloos aan mijn bureau omdat het haar niet lukte genoeg klanten in haar praktijk te krijgen. Ze ging zitten, legde stuk voor stuk 6 A-4tjes reclamemateriaal neer met verschillende diensten en keek me onzeker aan met de boodschap: ‘Maar dit wil ik wel allemaal blijven doen hoor!’. Gevolgd door een heel verhaal over denken, ego, zijn, bewustzijn en dat er ‘ergens een kracht zit in iemand’. Het was gewoon niet duidelijk. Niet duidelijk wat ze nou te bieden heeft, wat ze nou doet en hoe ze haar doelgroep helpt. En als je niet weet wat je betekent voor wie, dan wordt het nóg lastiger woorden te geven.
Jip is hip
Dus. Maak je een website, ga je artikelen schrijven, een profiel schrijven, bloggen of vloggen? Denk aan de taal van je doelgroep en leg je tekst langs de Jip en Janneke-meetlat. Als Jip het begrijpt, mag het op het internet. Het doel van personal branding is immers de ander te laten zien wat je doet en kunt, deze ‘ander’ is meestal juist werkzaam in een totaal ander vakgebied (alhoewel het zo schijnt te zijn dat de ene helft van Nederland de andere helft coacht, maar dat ter zijde).
Wat wil je doelgroep?
Denk daarom nu na over de volgende vragen:
- Wie is je doelgroep? Waar werken ze, wat doen ze? Wat drijft ze? Waar liggen ze wakker van?
- Hoe praten ze over de problemen waar jij een oplossing voor hebt? Welke woorden gebruiken ze?
- Wat toetsen ze in om je te vinden?
- Wat vindt Jip?
Tip: Om de taal van de doelgroep te kunnen spreken schrijf ik in het voorgesprek met de werkgever of de coachee vaak letterlijk de zinnen op die uitgesproken worden in het gesprek en refereer ik daar later wederom letterlijk naar. Zie het als spiegelen, maar dan op papier. Zo weten ze precies waar je later weer op aanhaakt in je offerte of in een gesprek.
Ken je de taal van je doelgroep niet goed? Dan wordt het hoog tijd om met ze te gaan praten! Ga koffie drinken, loop eens een dagje mee, stel een klantenpanel in of verzin iets anders wat past bij jou, je doelgroep en je dienstverlening.
En die klant?
Die heeft na het gesprek een té gekke websitenaam geclaimd, een pakkende ondertitel op LinkedIn en is nu aan de slag met het leren denken vanuit de klant en woorden geven aan haar diensten. Zodat Jip het ook snapt.
Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.
Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops
Interessant artikel ?Vooral dat ‘ga koffiedrinken’ is treffend. Lijkt voor de hand liggend, maar wie doet dat ook echt? Vaak nemen we dingen aan als dat vast gaat ‘zus en zo’ maar de realiteit is vaak anders…