knuffelen kantoor persoonlijke ontwikkeling

12 knuffels per dag voor persoonlijke groei

Je hebt 4 knuffels per dag nodig om te overleven. 8 knuffels per dag nodig voor “onderhoud”. 12 knuffels per dag voor persoonlijke groei. Dus waarom doen we dat niet gewoon meer op het werk?

Een knuffel geven op het werk

Dat is in veel bedrijven toch echt not done en gênant. Waarschijnlijk roept het nu ook al allerlei gedachten en gevoelens bij je op. Positief of negatief. Lichamelijk contact is in onze maatschappij waar het hoofd (rationele brein) regeert toch een tikkeltje vreemd geworden en heeft vaak een seksuele lading. Iets waarbij je potentieel over een grens kan gaan. Zo zonde! Ik wil deze post dan ook wijden aan de ‘de knuffel’. Omdat lichamelijk contact gezond is.

Lees daarvoor bijvoorbeeld De 20 seconden knuffel tegen stress en spanning of 10 redenen om te knuffelen

Dus. Om te komen aan die 8 – 12 knuffels per dag lijkt het mij een prachtig idee om (nu je dit bericht leest) de eerste persoon die in je buurt is spontaan een knuffel te geven. Kijk eens om je heen en bedenk/voel met wie je dit experiment aan zou willen gaan. En lees daarna eerst even verder.

Hug etiquette?

Een experimentje doen met huggen. Gaaf! Nou ja.. Zomaar een knuffel geven… Zonder aankondiging, overrompelend, met open armen op een onbekend persoon of zakelijk contact afstappen is voor beide personen vaak oncomfortabel. Voor jou omdat er een kans op afwijzing van je toenadering is. Voor de ontvanger, omdat het overrompelend of zelfs zeer ongewenst kan zijn. Onthoud voor je het experiment doet, dat de eventuele afwijzing niet gaat over jou, jij bent alleen maar de spiegel van de ander (in het brein van de ontvanger spelen allerlei eerdere eventuele grensoverschrijdende ervaringen vooral een rol). Dus ontspan en lees even verder voor je tot actie overgaat.

Kantoor-hug-tips voor de beginnende hugger

Lichaamstaal ander

Kijk goed naar de lichaamstaal van de ontvanger: Houding, gezicht… Vooraf en in het moment. Doet degene een stapje naar achter als je aan komt lopen of zelfs nadat je het vraagt, of het hoofd wat naar achteren? Word je niet aangekeken? Staan de voeten richting deur? Dan maar niet doen.

Je tekst

Geen grappen, laat die maar even achterwege. Juist op zo’n moment kan een grap verkeerd aankomen.

Geef opties. Realiseer je dat veel mensen het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen. Beter dan: ‘Wil je een hug?’ is het geven van opties: “Een knuffel of een hand? Wat wil je?”. Dit geeft de vrijheid tot kiezen.

Je houding

Handen ontspannen naar beneden. Ben je onzeker of de ander je hug kan ontvangen, houd dan tijdens de vraag nog niet je armen wijd uitgespreid. Dat maakt nee zeggen nog eens extra moeilijk. Gewoon rustig uitnodigend vragen met je handen nog naar beneden.

Juiste intentie. Omdat knuffels wel eens geassocieerd kunnen worden met seks is het goed je te realiseren dat een knuffel niet draait om seksualiteit. Een juiste intentie zorgt ook voor een juiste houding. Elke toespeling richting seks, al is het maar zo subtiel, is echt een dikke vette no-go. Ontspan, haal een keer diep adem.

Je functie

Je positie. Neem je positie in het bedrijf mee in je overweging. Nee zeggen tegen een hug van de baas is moeilijk. Dus heb je een hogere positie dan de ontvanger, dan is zorgvuldigheid extra geboden. Wellicht dan een mooi idee om met deze post in handen het eens in de vergadering of de borrel te bespreken. Anderen gingen je voor, weet ik. Met verrassende resultaten.

Grieperig?

Dan gewoon niet doen! Straks is het hele kantoor verkouden…

Knuffelen ‘leeft’

Ik postte hier ook al over op de socials. Ik kreeg nog nooit zoveel reacties en likes, velen reageerden, tot mijn verrassing. Een hoop probeerden het uit met collega’s, of bespraken het. Angst voor #metoo kwam verrassend vaak van mannen. Er waren mensen die afwijzend reageren op huggen en er niet aan zouden willen. Maar er was vooral veel enthousiasme en lof, mensen die collega’s gingen knuffelen of het bespraken in het teamoverleg. Waar zelfs een nieuwe knuffelcultuur lijkt te ontstaan.

Ik ging ook zelf het experiment aan met vreemde mensen op de zakelijke kerstborrel van een corporate. Het bleek een leuke ijsbreker voor een gesprek, een manier om te verbinden, ook op LinkedIn. Na een paar goede gedegen hugs kwam ik in de overmoedige modus en was ik her en der net iets te snel of enthousiast in mijn benadering. En toch was het meest negatieve wat ik hoorde: “Waarom wil je een hug? Ik ken je nog niet!”. Dus eigenlijk viel het allemaal best mee.

Probeer het dus maar eens zelf als je nieuwsgierig bent. Als Obama (zie foto) het kan, kunnen wij het ook, toch? En vind je huggen op kantoor maar niks? Thuis meer huggen is natuurlijk ook altijd een optie. Bespreek het eens met vrienden, of doe bovenstaande experiment met vrienden.

Ongemak onderzoeken?

Voel je je ongemakkelijk bij het geven of ontvangen van een zakelijke hug of vind je het lastig om op mensen af te stappen? Heb je moeite met het aangeven van je grenzen erin? Kom een keer langs, in een sessie kunnen we met lichaamsgerichte coaching dit onderzoeken. Eén sessie lichaamswerk geeft vaak meer antwoorden dan uren er over ‘ouwehoeren’ (excusez) bij elkaar.

Ik wens iedereen een mooie kerst, veel knuffels en dus persoonlijke groei, gezondheid en minder stress.. 🙂 

Fiona 

Fiona Kloosterman is eigenaar van PintaPeople en expert in persoonlijk leiderschap en personal branding. Ze schreef 4 boeken over deze onderwerpen, de vijfde is in de maak.