5 kledingtips voor een goede eerste indruk tijdens je volgende sollicitatiegesprek

Door: Cynthia Kloosterman, Styliste

Uit onderzoek blijkt dat kleding en andere uiterlijkheden voor 93% de eerste indruk bepalen, slechts 7% hangt af van wat je zegt. Met deze éne kans op een eerste indruk bij je droomwerkgever in je achterhoofd rijst dan de vraag: “Hoe zorg ik dat ik me passend kleed voor het sollicitatiegesprek?”. Hieronder volgen een aantal kleding en stylingtips. Zorg dat je de éne kans op een eerste indruk pakt!

Die sollicitant past hier niet!

Laten we hem Pieter noemen. Hij wilde kledingadvies voor een belangrijk sollicitatiegesprek. Hij had zich al voorbereid en was er al uit dat hij een van zijn pakken wilde dragen. Hij zocht nog wat advies van mij over een bijpassend overhemd en stropdas.

In het gesprek dat volgde vertelde hij over zijn huidige werk bij een bank: Hij wilde uit het bankwezen weg en had een mooie sollicitatie staan bij Microsoft. Zijn absolute droombaan! Samen keken we nog eens naar de website van Microsoft en concludeerden dat Microsoft als bedrijf duidelijk een stuk minder corporate was dan het bankwezen. Dit wil je als sollicitant dan natuurlijk ook uitstralen: jij wil laten zien dat je Microsoft ‘bent’. Als je in een grijs pak met stropdas komt solliciteren zal dit vragen oproepen en direct de indruk wekken: ‘Die past hier niet!’

5 tips voor een passende kledingkeuze bij het sollicitatiegesprek

 1. Draag vooral kleding waar je je goed in voelt. Als je je goed voelt straal je dit uit en kom je zelfverzekerd over. Net nieuwe kleding of schoenen voor deze gelegenheid gekocht? Draag het op proef bij eerdere gelegenheden en loop je schoenen in. Niets is erger dan met pijn in je voeten van je auto naar je gesprek te moeten lopen!
 1. Pas je kleding aan aan de functie, het bedrijf en de branche. Kleed je naar de functie die je ambieert en niet naar de functie die je nu hebt. Solliciteer dus niet in 3-delig grijs op de functie van creative editor of wanneer een bedrijf informeel is. Omgekeerd geldt uiteraard hetzelfde. Trek geen fel gekleurd overhemd aan indien je voor een functie op een advocatenkantoor solliciteert. Dit zal alleen maar vragen oproepen. Bij formele organisaties dien je je zakelijker te kleden dan bij organisaties met een minder formele bedrijfscultuur. Verdiep je dus in het bedrijf om erachter te komen welke kleding bij de bedrijfscultuur past en stem je kledingkeuze ook hierop af. Vraag het bijvoorbeeld aan iemand die er werkt, aan je uitzendbureau of via een van je social media contacten die er bekend zijn. Twijfel je? Tijdens een sollicitatiegesprek geldt: overdressed is altijd beter dan underdressed!
 1. Ga voor neutrale kleuren als grijs, bruin en blauw en kies je accessoires en details in kleur. Draag niet te opvallende, te trendy of te sexy kleren. Kies bijvoorbeeld een donkerblauwe bloes met een rode ketting, of een wit shirt met een groene stropdas. Op deze manier leidt de kleur die je draagt niet af van je gesprek en vaardigheden. Met neutrale kleding kan immers weinig fout gaan!
 1. Het is belangrijk om te weten welke kleur jou versterkt. Een van de kleurkenmerken die erg belangrijk zijn voor je uitstraling zijn de kenmerken koel & warm. Een koel rood of een warm rood jasje maakt vaak een groot verschil in iemands uitstraling. Heb je veel warm in je uiterlijk dan versterken de warme kleuren jouw uitstraling, heb je veel koel in je uiterlijk dan versterken de koele kleuren jouw uitstraling. Je hebt ‘koel’ in je uiterlijk als je een zachte, assige, rozige uitstraling hebt en je hebt ‘warm’ in je uiterlijk als je een gouden gloed op haar en huid hebt. Het is hierbij dus handig om te weten welke ondertoon je huid heeft.
 1. Heb je veel contrast in je uiterlijk (bleke huid, donker haar bijvoorbeeld) zorg dan ook voor een hoog contrast in je kleding. Heb je weinig contrast in je uiterlijk zorg dan voor een laag contrast in je kleding. Als je hier op de juiste manier mee omgaat versterk je je uitstraling enorm!

9 styling-uitsmijters voor een goede eerste indruk

 • Zorg voor een net kapsel, verzorgde handen, schone nagels en gepoetste tanden. Fris ruiken is lekker maar vermijd te zware luchtjes. Voor de dames: Houd je make-up subtiel
 • Trek goed passende kleding aan, niet te grote, maar zeker ook niet te kleine kleding
 • Een vlek op je schouder of mouw? Kijk goed vooraf nog even in de spiegel en zorg voor schone, kreukvrije kleding
 • Kies je schoenen met aandacht en poets ze als ze dat nodig hebben. Deze maken of breken je outfit
 • Draag kleuren die zelfvertrouwen uitstralen, zoals rood of blauw
 • Finishing touch. Besteed aandacht aan details. Let er bijvoorbeeld op dat je kraag goed zit
 • Draag niet te veel accessoires, dit leidt af
 • Blote benen zijn niet gepast. Ook niet in de zomer. Draag altijd een lange broek of een panty
 • Kies altijd voor bovenkleding met mouwen. Ook mouwloze bovenkleding is niet gepast.

Je styling voorbereiding staat als een huis. Next step: je voorbereiden op de inhoud van je gesprek. Heel veel succes, go for it! Als er nog vragen zijn over styling, personal branding of wil je een adviesgesprek of training styling of personal branding reserveren met Cynthia, partner van PintaPeople? Neem even contact op!

 

 

PintaPeople - Cynthia Kloosterman, styliste

Cynthia Kloosterman (styliste), bekend van de serie ‘ Op zoek naar een Baan van RTL4′ helpt met workshops, trainingen en individuele stylingvraagstukken bij kleding- en kleur vragen. Zodat je kleding je persoonlijkheid goed tot z’n recht laat komen.

 

5 kledingtips en 9 styling uitsmijters voor je volgende sollicitatiegesprek

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *