Spelen met je schaduw, zomeroefening

Allemaal hebben we kanten in onszelf die we liever niet zien, een schaduwkant die we graag verstoppen. Eigenschappen die we ontkennen, omdat we ze zelf niet mooi vinden of ze sociaal niet als wenselijk worden gezien. Wanneer we deze eigenschappen onderdrukken, zullen ze uiteindelijk een steeds grotere rol in ons leven gaan spelen.

Je schaduw ontstaat vaak in je jeugd

Eigenschappen die je onderdrukt, door de ervaringen die je hebt gehad. Doordat je ouders of leraren aangeven dat het ongewenst gedrag is of door onuitgesproken afwijzing van anderen. We leren daardoor om onszelf te splitsen, we zetten een soort masker op, spelen een rol waardoor we wel geaccepteerd worden en ontkennen onze andere kant.

Schaduwkant projecteren

Bij projectie projecteer je jouw eigen onderdrukte gevoelens en emoties op een ander. Je ziet eigenschappen in de ander, die je in jezelf ontkent of negeert. In feite projecteren we allemaal onze behoeften en verwachtingen op anderen en projectie hoeft dan ook niet per definitie negatief te zijn. Verliefdheid is immers ook een projectie.

Door je bewust te zijn van projecties, leer je veel over jezelf

Het is een ingang naar persoonlijke groei. Projecties zeggen iets over je onderdrukte emoties en verlangens. Wanneer je je bewust bent van deze emoties en verlangens, kun je ze er laten zijn.

Vijf signalen die je op je schaduwkant wijzen

  • Overmatige reacties: je reageert met overdreven veel boosheid, angst of verdriet op een gebeurtenis.
  • Herhaalde patronen: je kiest steeds dezelfde soort partner die niet goed voor je is, je hebt vaak conflicten met eenzelfde thema of vermijd telkens dezelfde soort uitdagingen
  • Zelfsabotage: als je afstevent op een succes op welk vlak dan ook, doe je iets waardoor het toch niet doorgaat.
  • Ontkenning of rationalisatie: je hebt moeite om je eigen rol te zien in gebeurtenissen waarin iets naars of negatiefs gebeurt, meestal ligt het aan de situatie of de ander.
  • Ontoereikendheid: je hebt vaak het gevoel niet goed genoeg te zijn, zelfs als anderen je waarderen, bent bang door de mand te vallen of zwakt je eigen aandeel in succes af.

Schaduwwerk oefening

Stap 1. Kijk rond in de kamer en kies een voorwerp of iets dat jou opvalt in de kamer. Maak een aantal beschrijvende uitspraken van het object. Praat daarbij niet over “het” (voorwerp) maar stel je voor als ware jij het object zelf bent.

“Ik ben de bos bloemen, altijd het vrolijke middelpunt van de kamer’

Of

“Ik ben de schommelstoel, ik zorg voor iedereen die contact met me maakt, schommelend als een moeder met haar kind in haar armen….”

Of

“Ik ben dat laatste restje kaars, bijna opgebrand”

Het is belangrijk dat je “ik” blijft zeggen. Het succes van de oefening is afhankelijk van deze simpele stap. Ga twee of drie minuten door met jezelf-als-het-object te beschrijven, zelfs als er geen inspiratie meer komt.

Stap 2. Je bent nog steeds dat voorwerp uit stap 1. Maak de volgende zinnen af. Let erop dat je doet alsof je het object aan het woord laat.

  • “Eén ding dat ik leuk vind aan mezelf (als het object) is …?”
  • “Als ik één ding aan mezelf (als het object) kon veranderen, dan zou ik … veranderen?”
  • “De reden voor deze verandering is … ?”
  • “En na de verandering voel ik me … ?”
  • “Mijn functie hier in de kamer is …? “
  • “Maar mijn dieper doel in het leven is …? “
  • Eindig met nog een paar spontane uitspraken, als object; start met “ik … “

Stap 3 Heb je al gemerkt dat sommige van de uitspraken die je hebt gedaan op jou persoonlijk van toepassing zijn? Op een verrassende manier misschien? Het kan goed zijn dat je iets van verlangen, een emotie, of andere sensaties voelde bij hetgeen je zei als het voorwerp. Het fundamentele proces waar we in deze oefening mee werken heet: projectie.

Bij projectie komen er gevoelens bij je naar boven die je om een of andere reden niet helemaal toelaat in je bewustzijn, aanneemt dat het echt over jou gaat. Misschien maken die gevoelens je ongemakkelijk, ben je bang dat het niet geaccepteerd wordt, heb je onbewust zover weggeduwd dat zelfs jij zelf ze niet wilde ervaren.

Wist je dat slechts 3-5% van al je gedrag maar bewust is? De rest is allemaal onbewust. Hoog tijd dus om jezelf beter te leren kennen. We zijn benieuwd wat je uit deze oefening gehaald hebt.

We wensen je een mooie zomer!

Helen, Dennis en Fiona