Privé speelt een grotere rol dan werkgevers denken, als het gaat om preventie
Als coach en therapeut valt het me steeds weer op: Mensen komen binnen met een concrete werkvraag, loopbaancoaching of personal branding of communicatie bijvoorbeeld. Maar daar achter gaat een hele wereld schuil.
Als ik doorvraag, mag doorvragen…
– Hoe is je relatie / dateleven?
– Hoe is de relatie met je ouders of kinderen?
– Hoe slaap je?
– Heb je lichamelijke klachten?
– Ben je wel eens eenzaam?
– Heb je vrienden waar je op kunt leunen?
– Hoe ziet je leven er verder uit?
Dan kom ik op een terrein terecht waar het echt toe doet. Zou ik als begeleider dat hele ‘privédeel’ buiten beschouwing laten, dan mis ik hele belangrijke aanwijzingen over hoe het werkelijk met iemand gaat. Mis ik ook een heel belangrijk stuk waar ik interventies op kan doen. Als we daar consent op hebben althans.
Daarom heeft het naar mijn idee echt nut om als werkgever ook de meer therapeutische interventies in te kopen en niet alleen advies, loopbaanbegeleiding, een feedback training, ‘het goede gesprek’ of een LinkedIn training. Die laatste lijken mooie instrumenten en zijn het ook, maar als je werkelijk gelukkige mensen in je bedrijf wil hebben en houden in het kader van duurzame inzetbaarheid dan is het palet aan interventies op vaardigheden gewoon niet genoeg. Aangezien we afstevenen op een periode van tekorten in arbeidskrachten, lijkt me dat geen overbodige luxe..
Moeten we dat als organisatie wel bieden? De vraag ligt nu ik aan het netwerken ben wel eens op tafel. Ik zeg volmondig ja. Therapeutische interventies zijn goud als het aankomt op preventie. Werkgevers willen toch verzuim omlaag en werkgeluk omhoog? Mijn advies: Durf de mensen die het nodig hebben en willen dan ook therapie te bieden. En niet alleen de praktische vaardigheden of coaching.
Het is onze missie bij PintaPeople BV om mensen te helpen hun volle persoonlijke en professionele potentieel te benutten. Dat doen we met trainingen, heel praktisch met advies, vragend met coaching én dus ook diepgaand in therapie.
En lees je dit en borrelt er bij jou ook van alles? Kom dan gewoon lekker met je praktische vraag, dan prikken wij als het nodig is daar graag liefdevol doorheen 🙂
Fiona