Kijktip: Bessel van der Kolk in Zomergasten

“Optreden van Bessel van der Kolk (vanavond om 20.20) kan desastreuze gevolgen hebben” kopt een artikel in de Volkskrant.

Het artikel laat drie mensen aan het woord die schijnbaar nooit lichaamsgerichte therapie hebben ondergaan. Dus draai ik het hierbij met liefde om:

Ja. Laten we hópen dat het grote gevolgen heeft. Dat er mensen zijn die de aflevering bekijken en zich afvragen hoe hun eigen lijf groter of kleiner trauma heeft opgeslagen. Dat er mensen zijn die zijn boek bestellen. Mensen die willen leren voelen. Mensen die hun weg naar een collega lichaamsgericht therapeut vinden. Of in opleiding gaan om er een te worden.

Waarom kennen we ons lichaam en haar gevoelens toch zo slecht? Waarom waarderen we denken boven voelen. Waarom weten we meer over BN’ers, de buurvrouw, reisbestemmingen en ons vakgebied dan van ons eigen lichaam, wat we dag in dag uit bij ons dragen en waar geen tweede exemplaar van verkrijgbaar is?

Het is de hoogste tijd dat we leren het lichaam niet alleen uit te besteden aan de dokter of de fysiotherapeut. Dat we zelf leren voelen wanneer ons lichaam ‘stop’ zegt en welke signalen het afgeeft aan ons, dat we leren signaleren of ons lichaam vervuld is of behoeftig, vitaal of vermoeid. Zodat we in elk moment opnieuw zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen en deze kennis mee kunnen nemen in al onze beslissingen, communicatie en activiteiten.

En daarom hoop ik dat het interview grote gevolgen heeft. Hup Bessel.

Vanavond in Zomergasten

Fiona Kloosterman, begeleidt als coach / trainer / therapeut mensen bij persoonlijk leiderschap & carrièrevragen. Van simpel en praktisch tot heel diepgaand met lichaamsgerichte, systemische en energetische interventies. Ze helpt je te weten wat je echt wil, waar je naar verlangt, begeleidt je bij moeilijke omstandigheden (conflict, gedoe, stress, achterliggende vraagstukken in je thuissituatie) en bij de praktische stappen in de richting van je verlangens.