De brief

De brief

Het zal ergens rond 2002 geweest zijn dat ik voor het eerst op de cliëntstoel bij een therapeut terecht kwam. Ik was op dat moment Hoofd P&O bij een modebedrijf (type zakelijk, tikkie afstandelijk, doortastend) en af en toe had ik last van een rood hoofd. Ik wilde ervan af.

We deden een mooie visualisatie met een bos en na een sessie of 2/3 vond ik het wel mooi geweest. Ik kwam niet meer.

Een paar weken later kreeg ik een handgeschreven brief op m’n deurmat. Dat ik nog niet klaar was, dat hij het jammer vond dat ik niet meer kwam, dat er voor mij als expatkind nog veel meer te onderzoeken was en een uitnodiging om terug in therapie te komen.

Ik was allang weer aan het werk, had er iets minder last van en ik dacht echt: ‘Gast, doe normaal! Mij een beetje zo’n brief sturen!’ De hele brief gaf me een oncomfortabel gevoel. Ik geloof dat ik nog even wat erover riep tegen mijn ex-echtgenoot, de brief heel snel verscheurde en op de papierstapel heb gelegd. Zo.

Af en toe moet ik nog eens aan deze brief denken. De man had natuurlijk absoluut groot gelijk dat er meer was, maar ik wilde het niet zien en was er niet klaar voor. Een aantal jaren erna deed ik mijn eerste coachopleiding, bij de Baak. Daarna volgde allerlei andere verdiepingen, van het een kwam het ander. En pas na mijn scheiding ben ik mezelf echt grondig gaan onderzoeken.

De brief is voor mij een ankertje als ik bij cliënten wel eens even denk: ‘Hee, kijk het nou eens een keer aan!’ Dan denk ik weer even aan toen en m’n jongere zelf die dat ook niet deed. En voel ik liefde en mildheid.

Voor alles is er een plaats en tijd. En bij een is dat later dan bij de ander. Of nooit. En dat is allemaal helemaal ok.

Fiona Kloosterman, begeleidt als coach / trainer / therapeut mensen bij persoonlijk leiderschap & carrièrevragen. Van simpel en praktisch tot heel diepgaand met lichaamsgerichte, systemische en energetische interventies. Ze helpt je te weten wat je echt wil, waar je naar verlangt, begeleidt je bij moeilijke omstandigheden (conflict, gedoe, stress, achterliggende vraagstukken in je thuissituatie) en bij de praktische stappen in de richting van je verlangens.