Cliëntgesprek uit de praktijk: “Ik wil ervan af”

Een cliënt is in de praktijk, hij zegt wat ik al wist maar waar we nog niet eerder mee werkten: “Ik zie al jaren m’n ex de hele tijd voor me. Ik slaap er niet van. Ik wil het niet meer, Fiona, ik wil ervan af.”

Hij krijgt tranen in z’n ogen.

“Het ergste is.. Ze lacht me dan de hele tijd uit en vindt me een mislukkeling.”

En dan wordt hij boos.
“Maar zij is degene die mij al die jaren geleden liet zitten met een baby! Zij is het leven uitgestapt! Niet ik!”

-Laat je lijf maar gaan, man. Toe maar.

We volgen de impulsen van zijn lijf, onderzoeken wat het wil. Verdriet, boosheid, schaamte, als een soort golven dient het zich afwisselend aan. Het lijf geven we de ruimte voor wat het wil.

Even later in de sessie vraag ik hem of het lukt haar erbij te halen. En of hij dat wil.

-Kan je haar nu ook oproepen?

“Ja ze is er eerlijk gezegd al de hele tijd, daar in de hoek, maar ik negeer haar, ik wil haar niet”

-Ah.. ok. Nou. Zullen we er dan eens samen bij gaan liggen? Zoals je haar telkens in je bed ontmoet?

Hij pakt moedig en het strijden moe tegelijk op mijn uitnodiging m’n hand en we gaan er samen onder liggen.

-Zie jij haar nu?

“Ja.”

-Ik ook.. Ik zie haar ook.

Hij begint te huilen. Knijpt z’n ogen dicht maar ik zie en voel haar ook en ik lig er rustig naast. Er kan niks gebeuren.

Ik zie haar… En adem.

..

-Voel eens in je lijf waar in je lijf je met haar verbonden bent?

“M’n hart. En hij legt z’n hand op z’n hart”

Even blijven we zwijgend liggen. Hij knijpt z’n ogen dicht. En als hij ze weer open doet is ze er nog. Ze is er steeds.

-Ik zeg: Ze hoeft naar mijn idee ook niet weg. Vanuit de systemische principes leerde ik dat alles mee wil doen. En dat dat wat buitengesloten wordt een hoge prijs heeft. Ik vertel dat hem op liefdevolle toon. En wat van haar is is niet van jou heh, dat gaat niet over jou. Wat heeft ze meegemaakt in haar verleden dat ze zo naar tegen je doet, denk je?

Hij weet het niet meer zo goed. Het is zo lang geleden..

Zo liggen we er een poosje en ik zeg:

-Ik ga iets opperen, laten we eens kijken hoe en of dat voor je werkt. Vanuit de energetische leer is er een methode en die heet “koorden verwijderen”. Dan kan ze gewoon blijven maar voel jij je niet meer zo beïnvloed. Ik leg de methode uit en hoe je dat met zachtheid doet, hij gaat aan de slag.

Ik voel de energie in de kamer veranderen en de kleur op z’n gezicht gezond veranderen en vraag: “Hoe is het nu?”

“Hoe is het mogelijk. Lichter en ruimer. Ze is er nog maar het lijkt anders, nu kan ik haar zelfs omdraaien, dat scheelt zeg… ze kan me niet meer aankijken”

Voor het eerst in al die jaren is hij zelf zomaar opeens een keer in staat het beeld, het innerlijke gevoel van haar afwijzing en de zelfafwijzing een keer te keren.

Hij staat op, loopt vol goede zin naar de deur en neemt zich voor om bij de zee een goed gesprek met z’n hart te hebben
“Want die heeft me zoveel te vertellen nu ik hem hoor”..

Met kippenvel op m’n armen neem ik afscheid.

Fiona Kloosterman, begeleidt als coach / trainer / therapeut mensen bij persoonlijk leiderschap & carrièrevragen. Van simpel en praktisch tot heel diepgaand met lichaamsgerichte, systemische en energetische interventies. Ze helpt je te weten wat je echt wil, waar je naar verlangt, begeleidt je bij moeilijke omstandigheden (conflict, gedoe, stress, achterliggende vraagstukken in je thuissituatie) en bij de praktische stappen in de richting van je verlangens.