Je kan de man uit de achterstandswijk halen, maar de achterstandswijk niet helemaal uit de man
Hij komt uit een achterstandswijk en vecht zich uit die wijk. Eerst hbo juridisch. Dan universiteit rechten. Met zijn taalgebruik en buitenlandse voorkomen (groot en sterk want hij traint met z’n maten in de sportschool) valt hij op tussen de studenten. Hij haalt het. Studeert af.
Hij krijgt een vriendin, ze verhuizen. Ver weg van zijn oude vrienden waar er inmiddels een paar crimineel van geworden zijn. Hij niet. Zijn ouders zijn trots. Hij zelf ook. Zijn vriendin wordt zwanger. En bij een corporate krijgt hij een kans, hij heeft inkomen nodig voor de komst van de kleine. Ze gunnen het hem. Onder zijn nivo, dat wel. Hij is een harde werker, eerlijk, is loyaal en betrokken, werkt overuren. Behandelt de schoonmaker zoals hij de directeur behandelt.
En nu zit hij voor me. Hij voelt zich verwant met mensen die het minder hebben. Wil iets doen in de richting van zijn opleiding. Iets betekenen voor de wereld, voor minderbedeelden. De achterstandswijk is hij uit, maar die is niet uit z’n lijf. Hij vertrouwt het niet. “Ze wijzen me allemaal af op m’n achtergrond en m’n voorkomen” zegt hij. Hij is het vertrouwen in recruiters totaal kwijt, hij is teleurgesteld. En tegelijk zit er ook een vechter in hem. Vooral voor mensen zonder stem. Zonder geld. “Mensen die je hulp vragen moet je altijd helpen” leerde zijn vader hem.
Als hij een toffe passende baan vindt eten we taart, heb ik hem beloofd.
Hij komt er wel. Wedden?
Fiona Kloosterman, begeleidt als coach / trainer / therapeut mensen bij persoonlijk leiderschap & carrièrevragen. Van simpel en praktisch tot heel diepgaand met lichaamsgerichte, systemische en energetische interventies. Ze helpt je te weten wat je echt wil, waar je naar verlangt, begeleidt je bij moeilijke omstandigheden (conflict, gedoe, stress, achterliggende vraagstukken in je thuissituatie) en bij de praktische stappen in de richting van je verlangens.