Slechts 3-5% van al ons gedrag is bewust. Lichaamsgerichte coaching is een geweldige en lekker praktische methode om toegang te krijgen tot je onbewuste gedrag.

Het grootste gedeelte van ons gedrag is onbewust. Pas als we ons hier bewust van worden, kunnen we beginnen met doelgerichte gedragssturing

Wat houdt lichaamsgerichte persoonlijk leiderschap coaching in?

Je lijf onthoudt alles. Het draagt alle emotie en ervaringen die je je leven meemaakt met zich mee, grotendeels op onbewust nivo. Die ervaringen zorgen ervoor dat je de dingen nu nog steeds in grote lijnen doet zoals je dat ooit in je kindertijd hebt aangeleerd. Daarom lukt het soms niet om veranderingen in je leven aan te brengen, nieuw gedrag structureel toe te passen. Dan bevries, vecht, vlucht of verstar je in momenten waar je liever ontspannen, energiek en positief zou willen zijn.

Centraal in lichaamsgerichte coaching staat: Je lijf als signaalbron serieus nemen en gedrag daarop aanpassen. Niet met vage, zweverige toestanden. Nee, gewoon door de sensaties van je lijf te leren ervaren in verschillende oefeningen. Meestal beginnen we zittend aan tafel met een kop thee of koffie met het bespreken van je vraag, thema of probleem. Dat kan natuurlijk ook zo eenvoudig zijn als de vraag: “Fiona, ik wil gewoon leren voelen, mijn lichaamsbewustzijn leren aanspreken”. Dan volgt een stuk theoretisch kader. En doen we wellicht een korte meditatie, een stiltemoment of een bodyscan (om de drukte van de dag los te laten en goed te kunnen focussen op wat je wil). Daarna staan we op van tafel en volgt een serie passende oefeningen. Staand of zittend op de grond.

Vier korte voorbeelden van lichaamsgericht coachen uit mijn praktijk:

Ik laat vaak over mijn grens gaan. Ik voel het te laat.”

Deze vraag komt echt heel vaak terug, veel mensen vinden het erg lastig om grenzen te voelen of aan te geven. In deze sessies vertragen we naar het moment. Wat gebeurt er in je lijf als iemand over je grens dreigt te gaan. Kan je dat voelen? Waar voel je dat?

Ik heb me ziekgemeld, het gaat niet meer. Ik heb het gevoel dat mijn manager mij beklemt. Ik word er benauwd van”

Deze sessie ging over het ervaren van grenzen en experimenteren met het gevoel van de beklemming. Wat voel je als iemand dichter bij komt of over je grens gaat. Waar voel je dat? Hoe voelt beklemming en hoe communiceer je dan? Herken je dat van vroeger?

“Ik ben radeloos, mijn partner is bij me weg. Ik heb deze week een gesprek met hem. Wat moet ik doen?”

Deze sessie ging over ontspannen, vertrouwen in het lijf voelen en ervaren. Hoe doe je dat? Waar voel je dat? Hoe zoek je het later weer op? En hoe vertaal je dat naar het gesprek later deze week?

“Ik stel de hele tijd allerlei activiteiten uit in mijn werk. Daardoor loop ik de hele tijd achter.”

Deze sessie ging om vertragen, hoe gedraagt het lijf zich als je een ingewikkelde opdracht krijgt. We vertragen en onderzoeken het gedrag in het moment. Als tijd stil kon staan.

Grenzen

Stop is stop. We doen niets wat je niet wil, je moet niks doen omdat ik het als coach zeg. Heb je een bepaalde blessure, geef het vooraf aan, dan houd ik er rekening mee. Je mag hoe dan ook te allen tijde de oefening stop zetten (en ik ook). Vaak beginnen we daarom met wat oefeningen die je het vertrouwen geven in jouw en mijn ‘stop’. Dan pas gaan we verder. Je mag er ook zelf actief om vragen.

Veelgestelde vragen lichaamsgericht coachen

  1. Kom ik op een massagetafel te liggen? Nee. In onze praktijk niet. Jij en ik werken samen om een bepaald vraagstuk te onderzoeken, nadat we dat aan (een gewone werk-) tafel besproken hebben. Gewoon staand of zittend op de grond. Actief. In het moment.
  2. Raak je me aan? Ja, dat kan onderdeel van de coaching zijn (maar altijd respectvol en nooit bij borst, billen en kruis natuurlijk). Als je dat niet wil, dan niet. Je mag altijd stop zeggen. Elke oefening wordt vooraf uitgelegd. Als je dat niet duidelijk is, of je voelt je er niet goed bij, dan mag je dat altijd zeggen.
  3. Zal ik speciale kleding aan doen? Nee hoor, ook zakelijke kleding is toegestaan. Comfortabele kleding verdient de voorkeur.
  4. Moet ik mijn kleren uitdoen. Nee, nooit. Je schoenen uitdoen is overigens wel prettig. Ik doe ook mijn schoenen uit. Dan ben je bovendien beter in staat te ‘aarden’.
  5. Hoeveel lichaamsgerichte sessies heb je nodig om verschil te maken? Dat verschilt enorm. Soms is één sessie al genoeg om tot inzichten te komen, soms komen mensen een heel jaar elke maand terug. Een ingesleten patroon wat in 45 jaar is opgebouwd, is niet in een sessie er zomaar uit.

Emoties

Lichaamsgericht coachen kan allerlei onverwachte emoties en gedachten oproepen. Op het moment zelf of na afloop. “Geen idee waarom”, hoor ik dan vaak. Dan weet je dat iets uit je onbewuste aan het ophalen bent. We zeggen in de lichaamsgerichte coaching eigenlijk altijd: Je hoeft het niet te weten, het wil alleen maar gevoeld worden. Meestal valt het kwartje na verloop van tijd alsnog.

Voor wie is lichaamsgerichte coaching?

Het klinkt als een open deur, maar het is eigenlijk voor iedereen die in de praktijk komt goed om in ieder geval één sessie lichaamswerk te doen. Het belicht je vraagstuk van een geheel andere kant, dat kan enorm behulpzaam zijn. Mochten we het in jouw traject niet aanbieden en je hebt behoefte om je vraagstuk op een lichaamsgerichte manier te onderzoeken, vraag er dan actief naar.

Lichaamsgerichte coaching is verder uitermate geschikt voor :

  • Mensen die hun vraagstuk/thema eens van een hele andere kant willen onderzoeken.
  • Mensen die alles al gedaan hebben, alles al weten en nog steeds het idee of gevoel hebben niet verder te komen. Met lichaamswerk gaan we een laagje dieper: Naar je lichaamsgeheugen.
  • Mensen die met (vage of concrete) lichamelijke klachten rondlopen. Met lichaamswerk onderzoeken we de eventuele relatie tussen lichaam en geest.
  • Mensen die (ook) een lichamelijke wens hebben. Bijvoorbeeld: Meer rust. Of: Meer ontspanning in mijn lijf. Meer plezier voelen. Of: ‘Ik wil uit mijn hoofd en leren voelen’

Gratis oriënterend gesprek

Heb je vragen of interesse om jouw thema te onderzoeken door middel van lichaamsgerichte coaching? Neem even contact op.