Ondernemer? Wees zelf je grootste fan

Mensen die mij kennen, horen het mij wel vaker zeggen: dat je trots mag zijn op wat je doet! En dat trots zijn naar mijn mening op een hele sympathieke manier kan. Een tijd terug heb ik op een lokale beurs aanwezigen uitgenodigd om middels een Post-it op mijn ‘Dare to Share-muur’ te delen waar ze trots op zijn.

Door: Heleen Hoppesteyn, Hartewensen (met illustratie van Pascale Guillou)

Het was mooi om te zien wat er gebeurde. Heel vaak zag je iets van ongemak bij de mensen. Want zomaar delen waar je trots op bent, dat doe je toch niet? Er waren mensen die lieten weten trots te zijn op hun partner of kinderen. ‘Ja, maar eigenlijk wil ik je uitnodigen iets op te schrijven over jezelf!‘, zei ik dan. En op zo’n moment viel het soms stil… Wat is dat toch dat we het zo lastig vinden op de voorgrond te treden en maar liever bescheiden een beetje tussen de coulissen blijven hangen?

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ ‘Hollandse nuchterheid.’ ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.’ Uitspraken als deze worden er vaak bij gehaald als verklaring. En ik snap het wel, ook mij is die Hollandse bescheidenheid met de paplepel ingegoten. Maar geloof me, als zelfstandig ondernemer brengt je dat niet verder!

Dare to Share

Ik heb er een ondernemerscoach voor in de arm genomen om mij hierin verder te helpen. Jolanda Wicherson gaf mij de impuls die ik nodig had, door me aan te moedigen een e-book te schrijven. Haar bijeenkomsten Op de Zeepkist grijp ik met beide handen aan om mijn verhaal te finetunen, contact te leggen met andere vrouwelijke ondernemers en de fijne kneepjes van het ondernemerschap in de vingers te krijgen. Al die activiteiten hebben mijn creativiteit (verder) geprikkeld. Creativiteit die ik onder meer tot uiting heb laten komen in mijn Dare to Share-muur. Want me voorbereidend op die bewuste beurs, realiseerde ik mij dat ik iets wilde bieden waardoor ik in gesprek met bezoekers zou komen. Vanuit interesse in wat hen beweegt, belemmert, inspireert en motiveert. En om voor mijzelf de mogelijkheid te creëren van een opstapje naar mijn aanbod. Daarnaast organiseerde ik een klein onderzoek waarmee een kaartenset gewonnen kon worden. Het resultaat van deze inspanningen? Ik had echt hele leuke gesprekken waarin openheid en oprechte interesse centraal stonden. En ik had voor mijzelf de ideale omstandigheden gecreëerd waarin ik mij vrij voelde om te sprankelen en te delen.

Een droom die uitkomt

Korte tijd later startte ik mijn eerste groepen Afvallen met Deugden. En wat er toen gebeurde, overtrof mijn stoutste verwachtingen. Letterlijk tot op de dag van de start van de groepen meldden zich deelnemers aan. En zo opeens had ik twee mooie volle groepen waarmee ik startte. Magisch vond ik het! Ik liep op wolken. Dit was het moment waar ik naartoe had gewerkt. Want ik zou mezelf tekort doen als ik zou schrijven: waar ik op gewacht had. Want van wachten was geen sprake geweest. Dag in dag uit ben ik nu al meerdere jaren toegewijd bezig met mijn deugdenwerk. Eerst met ouders en leerkrachten als doelgroep, maar nu met puur de focus op mijn eigen product en dienstverlening: Afvallen met Deugden. En ja, wat voelt dat goed!

Mijn aanmoediging voor jou?

Ook in deze blog heb ik die natuurlijk!

Wees zelf je trouwste fan door in jezelf, je product en dienstverlening te blijven geloven!

Focus! Dat is fijn voor je herkenbaarheid, maar minstens zo belangrijk, voor je eigen rust!

Draag met enthousiasme uit waar jij voor staat. Zoek contact met je potentiële klanten. En realiseer je daarbij dat ieder contact waardevol voor je kan zijn.

Heb geduld en investeer in relaties!

Werk aan je zichtbaarheid door social media te gebruiken en geniet hiervan! Hierbij moet ik heel vaak denken aan een mooie en treffende opmerking van Fiona in haar ‘Social media handboek voor coaches. Dat achter social media ‘mensen zoals jij en ik schuil gaan. Leuke, goede, sterke, inspirerende mensen die anderen willen helpen.’ Toen ik dat las werd de stap om gewoon maar eens een tweet van een wildvreemde te beantwoorden een stuk makkelijker. En ontdekte ik dat ze nog gelijk heeft ook :).

Een lijstje van krachtige personen

En tot slot: raadpleeg experts voor terreinen waarin je je nog wilt ontwikkelen. En heel belangrijk daarbij: blijf in de contacten die je legt trouw aan wie jij bent en waar je voor staat! Ik deel graag de namen van een aantal mensen bij wie ik te rade ben gegaan. Ter inspiratie en om voor jezelf eens te achterhalen waaraan jij behoefte hebt.

Fiona natuurlijk voor haar super tips over social media! Jolanda Wicherson helpt mij mijn bedrijf zakelijk gezien een boost te geven. Laerke Nissen is fantastisch in het maken van video’s. Nynke Groen biedt enorm leuke workshops aan voor het ontwerpen van je eigen logo. Sylvia Teunissen helpt mij fantastisch rondom mijn vormgevingsvragen. Hans van Meteren staat aan de basis van mijn mooie nieuwe site. Marieke Anthonisse helpt me bij het plannen, structureren en organiseren van mijn werk naast mijn gezin. And last but not least: voor betoverende illustraties als deze bij mijn blog, zoek ik Pascale Guillou op. Stuk voor stuk inspirerende en krachtige personen die trots zijn op wat ze doen. En terecht!!

Durf jíj jezelf al je grootste fan te noemen? Vertel erover in een reactie op dit blog en zie het als een kans jouw zichtbaarheid te vergroten!

Wie is Heleen?

Vanuit mijn eigen bureau Hartewensen werk ik als trainer en coach rondom een door mijzelf ontwikkelde methode om af te vallen: Afvallen met Deugden. Een (online) programma over houden van jezelf en dromen waarmaken waardoor goed voor jezelf zorgen veel makkelijker wordt.

Ik geniet er enorm van als deelnemers aan mijn programma’s hun mogelijkheden en kracht (verder) ontdekken en ontwikkelen en daarbij bewust de keuze maken veel liefdevoller met zichzelf om te gaan. Dat is waar ik me voor inzet en wat mij continu uitnodigt tot het verder ontwikkelen van mezelf.

www.afvallenmetdeugden.nl

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] 5th illustration about the personal branding adventure of Heleen on social media. Read her blog here and learn more about personal branding thanks to expert Fiona […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *