Tips om te starten met social selling

Social selling, een opkomende term in Nederland en ook ik gebruik hem veelvuldig. Het is de manier waarop ik aan mijn klanten kom, al jaren. Hoe start je?

Af en toe probeer ik weer eens koude of half-warme acquisitie en weet dan meteen weer waarom ik dat niet wilde. Ze kennen me niet, ik moet van 0 aan opbouwen. Social selling zorgt voor herkenbaarheid en voor klanten die bij je passen ‘via het netwerk en van mens tot mens’. “Your vibe attracts your tribe”. Je hoeft geen acquisitie te doen, potentiële klanten komen gewoon naar je toe. Maar ‘gewoon’ is het allerminst.. In plaats van acquisitie doen, ben je elke dag aan het werk jezelf zichtbaar te maken op jouw manier. Hoe begin je met social selling?

Starten met social selling

Niet te gretig

Dit kopje is speciaal voor al jullie accountmanagers en verkopers. Targets, clicks, likes, banners, belletjes, gesprekken. Acquisitie, opvolgen, nabellen. Structuur, inplannen en kansen zien. Dat. Wel vanuit de goede relatie met de klant natuurlijk, maar scoren zit in jullie bloed! Top. Accepteer hierbij dat social selling een aanvulling kan zijn op deze routine. Een aanvulling waar je in eerste instantie geen resultaat haalt en geen brood in ziet. Soft gedoe zelfs wellicht, voor je gevoel. Je hebt het ook niet helemaal meer in de hand. Het social stuk vraagt om loslaten en om helpen. Om de nuance. Want je weet: als de klant denkt dat hem iets wordt aangesmeerd,vergeet het dan maar! Het vraagt om ‘kijken wat er gebeurt’ en daarop te reageren. Om snelheid en dagelijks zaaien. Om personal branding zodat mensen weten wat er bij je te halen valt. En hoe je hen kunt helpen. Om uiteindelijk te kunnen oogsten. Als een olietanker die op stoom is.

Experimenteer

Experimenteer met social selling op social media naast je bestaande acquistievorm. Plan elke dag tijd in om jezelf te wennen aan werken met social media. Om te zoeken op zoekwoorden naar kansen, te overleggen wat je daarmee kunt doen, om na te denken over de vraag hoe je jezelf nou zo kunt profileren dat klanten je zelf gaan vinden. Omdat je waarde toevoegt. En wat je kunt doen op social media om te klant te helpen bij het vraagstuk waar hij/zij wakker van ligt.

De weg ernaar toe

Een klant via social selling is vaak het resultaat van een heleboel tussenresultaatjes. Een volger of netwerkcontact erbij, in gesprek gaan, een video posten of rechtstreeks sturen waar hij echt wat aan heeft, een hot prospect feliciteren met zijn verjaardag waarna een mooi gesprek ontstaat, iemand van LinkedIn in het echt tegen komen en elkaar herkennen.. Een band opbouwen en waarde toevoegen. Daar gaat het om. ‘Vergeet’ het einddoel en vier feest om de tussendoelen!

Betrek marketing

Heeft je bedrijf een afdeling marketing? Betrek deze dan. Blijf in gesprek over kansen en mogelijkheden en accepteer elkaars gedachtengoed. Sales en marketing zijn op social media bijna niet meer los van elkaar te zien, kolomdenken kan naar de klant echt als belemmerend ervaren worden bij het inzetten social selling. Sales en marketing kunnen elkaar juist versterken en elkaar iets leren over de manier van klantbenaderen. Drink eens een borrel samen. Get social.

Heb een goed profiel

Het klinkt heel logisch, ‘heb een goed profiel’, maar het profiel is de basis van al je online activiteiten. En while you are at it: Googel jezelf ook even. Dat doet je klant ook. Op je profiel prijkt dus een representatieve foto, zoekwoorden waar de klant op zoekt, je activiteit waar je een bijdrage levert aan je klant en op alle social media (met uitzondering van LinkedIn, de meest zakelijke van het stel) mag je daarbij best iets over je privé-situatie vertellen. Mensen doen zaken met mensen waar ze zichzelf in herkennen. Dus heet je beide John, ga je beide vaak vissen, heb je beide als hobby fietsen of zeilen, ben je samen zwanger… Al dat soort dingen: dat schept een band. We zijn allemaal onbewust op zoek naar iets waar we ons in herkennen.

Personal branding

Aan de basis van social selling ligt personal branding: nadenken over hoe je jezelf helder en aantrekkelijk kunt profileren en het hebben van een heldere visie op jezelf in je rol. Want als je geen helder idee hebt van wat je te bieden hebt als persoon in je functie en wat je koers is, dan ga je zweven. En mensen willen je kunnen begrijpen en weten wat ze aan je hebben en je een toegevoegde waarde voor hun netwerk. Je dient dus ook en allereerst na te denken over jezelf, je koers, je persoonlijkheid. Je fundament. Wie ben je, wat heb je in huis en hoe ga je dat online vertalen naar tekst en beeld?

Social selling acties

En dan social selling. Social selling groeit, net als het voeren van een goed verkoopgesprek, in je systeem. Hoe dat er dan concreet uit ziet? Nou zo bijvoorbeeld:

 • Je bent op dagelijkse basis actief op social media met een focus op het helpen van je klant (waar ligt je klant van wakker?)
 • Je post berichten (of video, blogs, etc) waar je klant iets aan heeft, of waar zijn/haar interesse ligt
 • Je gebruikt op Twitter lijsten, hebt berichtgeving aan staan op mensen die er toen
 • Je houdt in de gaten hoeveel mensen je berichten liken, delen en lezen
 • Je bent vrijwel elke dag op zoek op social media naar kansen d.m.v. goed zoekwoordgebruik, al dan niet geautomatiseerd
 • Je bent gericht op het in gesprek zijn (engagement) met je doelgroep, voegt waarde toe en filtert daaruit wat belangrijk is
 • Je benadert doelgroep/prospects in persoonlijke berichten als je kansen ziet, altijd vanuit de relatie overigens en vanuit het toevoegen van waarde
 • Je post als je daar zin in hebt ook wel eens privé dingen of maakt een grap, altijd met het oog op dat de klant het ook kan lezen (afhankelijk van hoe relaxed en lollig je zelf bent natuurlijk..) #omdathetkan
 • Je breidt je online netwerken uit met voor je werk of voor jou interessante/leuke mensen
 • Je doet een offerte via whatsapp of Twitter dm omdat je het ijzer wil smeden als het heet is
 • Je doet een call to action, een oproepje
 • En je hevelt mensen uit je social networks over naar IRL (in real life) netwerken
 • Je weet nooit hoe een koe een haas vangt!

Meten? LinkedIn biedt je gratis de social selling index aan, waar je gemakkelijk kunt aflezen wat je al goed doet en nog kunt verbeteren op het gebied van social selling met LinkedIn.

Ik wens je heel veel succes met het halen van je succes! Hulp nodig? Stuur dan even een berichtje via de site en plan een adviesgesprek in.

 Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.

Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *