Social selling, 7 tips om jezelf te verkopen door gewoon te ‘zijn’

Vroeger, toen ik vestigingsmanager van een uitzendbureau was, pleegde ik een tientallen ‘koude’ belletjes en bezoeken per week. Met succes. Ik ben er nog steeds dankbaar voor dat ik daar heb geleerd heb wat ‘commercieel’ zijn betekent. Natuurlijk doe ik dat koud acquireren nog steeds wel eens. Maar elke keer valt me het enorme verschil weer op met de klanten die me vragen om advies en hulp via social media of door mijn andere personal branding activiteiten. Het verschil tussen jezelf zo ongeveer from scratch te moeten verkopen en het feit dat ze je al kennen en er zelf voor gekozen hebben je te bellen.

Het verschil tussen koud en warm…

Hoe verkoop je door gewoonweg ‘te zijn’? 7 tips:

Het proces van social selling is er een van aanwezigheid, dienstverlening, helpen, expertise delen en kansen zien waar die zich aan doen. Gewoonweg door er ‘te zijn’ en je ogen en oren open te houden.

  1. Zelfbewust. Degene die mijn blogs vaker leest weet dat ik zelfkennis in een hoog vaandel heb staan. De meeste mensen denken immers langer na over hun jaarlijkse vakantie dan over zichzelf. Ook social selling begint mijns inziens bij zelfkennis, zelfbewustzijn. Wie ben je en wat maakt dat je plakkracht hebt? En hoe zit dat met het bedrijf waar je voor werkt? Wat geeft je energie?  Waar weet je veel van en wat heb je te delen met de wereld?
  2. Be kind. Delen, geven, complimenteren en helpen. Iets waar vooral deelnemers aan mijn in-company trainingen me soms vreemd om aankijken: “Fiona, ik heb daar toch helemaal geen tijd voor?” Maar, naast dat het jezelf een goed gevoel geeft mensen oprecht te helpen, versterk je er je netwerk mee. Lees hier maar eens overtuigingsprincipe nummer 2, wederkerigheid. Zoek je (potentiële) klanten en netwerk op, wees daar waar ze zijn en help. Dat heeft niet direct resultaat maar geeft je toegang tot een groep mensen die bereidwillig is je te helpen (en v.v.).
  3. ‘Claim’ je expert-rol. De meeste klanten zijn op zoek naar een expert, iemand die ze kunnen vertrouwen en waar ze met een gerust hart hun vraag of probleem kunnen neerleggen. Ga zelf eens na: Ga jij ook niet liever naar een een gevelreiniger dan een aannemer met een gevelprobleem, naar een kaakchirurg in plaats van een tandarts voor een specialistisch tandprobleem en naar de stoffeerder in plaats van een meubelwinkel als je de stof van je stoel wil vervangen? Dus: Waar ben JIJ nou de expert in? Formuleer dat eens voor jezelf.
  4. Weet wat je klant wil. Luister en vraag het gewoon! Weet wat je klant wil, met welke vragen hij/zij rond loopt en welke problemen hij/zij tegen komt. Deze issues bespreek je bijvoorbeeld in een blog, in twittertips, in LinkedIn updates, op die plekken waar je je (potentiële) klant tegenkomt.
  5. Ga erop uit en laat jezelf zien. Ik zie vaak in mijn praktijk klanten die wel weten welke expert-rol ze hebben, maar vervolgens die expert-status dan toch nog niet helemaal durven te claimen. Een expert geeft mijns inziens bijvoorbeeld ook wel eens (of vaker) een lezing, organiseert of neemt deel aan evenementen, schrijft een (e-)boek, wordt geïnterviewd door de pers, dat soort dingen. Show it baby! Share it.
  6. Kansen zien en pakken. Zoek elke dag op zoekwoorden die voor jou relevant zijn. Waar klaagt een toekomstig klant bijvoorbeeld online over voordat hij jou inschakelt? Waar is een potentiële klant mee bezig voordat hij nog aan jou denkt? Benader deze mensen dan overigens niet te direct en commercieel want daar zitten ze meestal niet op te wachten. Onderzoek wat voor jou het beste werkt. Welke vragen stellen mensen online waar je wel direct op zou kunnen reageren? Tweets als: ‘schilder gezocht in omg. Eindhoven’ moet je als schilder in Eindhoven natuurlijk meteen inkoppen. Heb je daarvoor nog geen zoekopdracht aanstaan? Ik ben zelf zeer tevreden over Coosto, waar je een zoekopdracht in je mail krijgt. Doe zelf ook af en toe een oproep of vraag.
  7. Geef het tijd. Zaaien zaaien zaaien zaaien en dan pas oogsten. Ga bij social selling niet voor snelle winsten maar netwerk, help, deel, geef, zoek en probeer. Zonder dat je weet wat het je kan opleveren. Want ooit komt de dag dat de eerste klant zich aandient. Dus warning: De ongeduldige verkoper kan maar beter (ook) blijven cold callen.

Netwerken op social media en het claimen van je expert-rol kost nou eenmaal tijd. Met één grote troost: Het is net een olietanker. Als hij eenmaal op gang is is hij ook moeilijk te stoppen.

Meten? LinkedIn biedt je gratis de social selling index aan, waar je gemakkelijk kunt aflezen wat je al goed doet en nog kunt verbeteren op het gebied van social selling met LinkedIn.

Succes!

Scoren met social selling, tips

Fiona Stoop is auteur van ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’, ‘Twitter Werkt’ en ‘Het social media handboek voor coaches’. Zoek je meer info en tips over online personal branding, solliciteren en werk vinden met social media? Kijk dan even verder op deze site of vraag een adviesgesprek aan.

Incompany trainingen – open trainingen – adviesgesprekken personal branding, social selling en social media – loopbaanvraagstukken – outplacement

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *