Social media voor loopbaanprofessionals: In 6 versnellingen je klant online

Voor ons zit Kees. Een alleraardigste man. Hij zit in de bijstand en is hard op zoek naar een baan als magazijn medewerker. Zijn casemanager vraagt hem naar zijn sollicitatie activiteiten. Kees frommelt wat zenuwachtig een papiertje uit zijn zak en vertelt aan de hand van dit lijstje wat hij allemaal gedaan heeft. Hij heeft weinig ervaring op de computer zegt hij. Social media heeft hij wel van gehoord. Facebook toch? Ja daar had zijn dochter laatst nog een profiel voor hem aangemaakt, zodat hij de foto’s van zijn kleinkind kon bekijken.

Online of cv?

Een doorsnee persoon bij een doorsnee werkconsulent (of werkcoach, casemanager, klantmanager..). Wat zou jij met hem doen? Ook online of alleen het good old cv? Afgaande op gesprekken met mensen werkzaam bij UWV en gemeenten door het land wordt nog vaak gekozen voor de weg van het cv alleen. De klant zou nog niet klaar zijn voor online activiteiten, vanwege opleiding en niveau..

In een wereld waar 80% van de mensen werk vindt via het netwerk, vrijwel iedereen een smartphone heeft en veel daarvan ook een social media account is social media een must geworden. Reden waarom UWV een online training opzette en veel gemeenten en het UWV inmiddels de basis van werk vinden met social media in een training leren aan klanten. Ik zou hierbij daarnaast een lans willen breken voor opvolging, voor het altijd inzetten van online activiteiten in de individuele gesprekken met werkconsulenten, mits de klant arbeidsmarktklaar is natuurlijk. Kijk je naar het cv, dan kijk je in 1 ruk door ook naar de online footprint: Hoe is de indruk van iemand online? En als die er niet is, zorg voor een minimale positieve basis.

Bestel hier alvast het Social media handboek voor coaches voor 22,50 inclusief gratis e-book

6 versnellingen

Ben jij dus een werkconsulent, werkcoach, casemanager of klantmanager en begeleid je dagelijks mensen die arbeidsmarktklaar zijn? Dan is het tijd om social media te omarmen, als je dat nog niet doet. In de weg van werk naar werk kan je klant daarbij dan alsnog verschillende routes nemen, online. De ene klant  is echt klaar om een mooi LinkedIn profiel aan te maken, de andere klant niet. Ik zou dan ook 6 versnellingen willen introduceren. Elke klant is anders en uniek. Je hoeft echt niet met elke klant elke stap te zetten, als deze daar niet klaar voor is. Maar ik zou iedereen die werkt met werkzoekende klanten echt wel willen adviseren altijd de eerste 4 versnellingen te nemen. De andere 2 kunnen genomen worden voor die klanten die daar wel klaar voor zijn.

Social media voor loopbaanprofessionals!

1e versnelling: Begin bij jezelf en begin NU

Ga op ontdekkingstocht want de wereld is definitief veranderd en een online profiel aanmaken is noodzaak geworden. Je leert pas goed wat de klant doormaakt  en waar de klant tegen aanloopt als je het zelf hebt gedaan. Maak een LinkedIn profiel aan, volg een training, koop een boek erover. (En kom je er niet uit? Ik help je natuurlijk graag).

2e versnelling: Zoekopdracht

Online zoekopdracht op de naam van de klant: Altijd doen. Altijd.  Hoe verschijnt de klant op het web? De werkgever doet immers ook een zoekopdracht! Bespreek dat. Mocht er iets verschijnen waar de werkgever niet blij van zou kunnen worden: Haal het weg. Zet bijvoorbeeld een ‘niet al te nette’ foto op Facebook dicht in de privacy settings, zodat deze alleen nog maar zichtbaar is voor vrienden.

3e versnelling: Wat kan er?

De online mogelijkheden bespreken met de klant. Altijd. Niet denken voor de klant, maar bespreken met de klant. De klant moet de kans krijgen deze kanalen open te zetten. Als casemanager hoor je dus, net als bij het maken van een cv, te weten wat de mogelijkheden zijn: Wat kan LinkedIn, Twitter, Facebook, Pinterest en een website voor de klant betekenen? Wat is de tijdsinvestering? Hoe doe je dit goed? Waar moet je op letten? Kijk eens eerlijk naar jezelf, en constateer of je genoeg weet van social media. Zo niet, dan is nu de tijd aangebroken. Ga dan eerst zelf aan de slag, ga op onderzoek uit. Pas dan kun je gedegen uitleggen uit eigen ervaring wat het voor je kan betekenen. Het voordeel voor jezelf is dat jij ook meteen de kans krijgt op een mooi netwerk en goed visitekaartje.

4e versnelling: Weerstand?

Onderzoek eventuele weerstanden. Altijd. Heb je het idee dat social media voor de klant wat kan betekenen? Onderzoek dan waar de eventuele weerstanden van de klant zitten. Vaak is er een reden waarom men er nog niet mee aan de slag is. Ook hier is het weer zaak om je eigen weerstanden eerst weg gewerkt te hebben. Als jij twijfel voelt, voelt de klant het al helemaal.

5e versnelling: Profiel

Maak een profiel aan, op zijn minst op LinkedIn. Dit beslis je samen. Basisvoorwaarde is dat de klant moet weten wat hij wil. Anders heeft hij geen helder profiel. Met veel klanten, ook als ze weinig met social media hebben of niet goed de taal machtig zijn, kan je samen echt wel een profiel aanmaken. Draai de computer naar ze toe, leg het uit en maak een profiel. Het voordeel is dat de klant zo in ieder geval wordt gevonden door zoekende recruiters. Nog nooit gedaan zo? Begin dan gewoon eens met een makkelijke klant. Kijk hoe het werkt. Doe het wel altijd samen. Laat de klant gebruikersnaam en wachtwoord noteren en kom er bij elk gesprek op terug. Leer je klant de basisprincipes van profileren. Het maken van een profiel en het dagelijks profileren. Wat zijn de activiteiten die de klant heeft verricht?

6e versnelling: Netwerken

Met je cv langs bedrijven gaan, hoor ik vaak casemanagers afspreken met de klant. Prima. Online werkt het precies zo. Het is dan ook het meest effectieve onderdeel van solliciteren met social media, naast profileren. Of de klant dit kan doen beslis je samen. Wie is de doelgroep, welke bedrijven, wie werken er? Hoe vind je ze online? Maak een top 10 lijst van bedrijven waar de klant graag zou willen werken en kijk of je de toekomstige collega’s van je klant kan vinden online. Leer je klant hoe te netwerken.

Laat het daarna elke keer terugkomen in de gesprekken met de klant, zodat de informatie niet verwaterd en de klant uitgedaagd wordt er mee aan de slag te blijven, net als met netwerken, bij bedrijven of uitzendbureaus langs gaan en solliciteren op advertenties.

Beheers je de 6 online versnellingen?

Ben jij als werkconsulent online proof, beheers je de 6 versnellingen? Neem het dan op in de interne werkoverleggen en kijk hoe je online nog meer eigen kunt maken. Help elkaar onderling en noteer de kleine en grote successen van mensen die uit online activiteiten gesprekken regelden, opgezocht werden etcetera. Jouw taak is storytelling, verzamel bewust alle verhalen rondom werken met social media en deel het. Vooral de positieve verhalen natuurlijk. Hoe komt het dat deze mensen succes boekten? Waarom? Wat is het verhaal achter ze? Zo help je je collega’s en jezelf aan waardevolle voorbeelden. Want het staat nooit stil! Goed voorbeeld doet volgen.

NB: Deze blog is beter geworden door de kritische blik, hulp en advies van Peter Terlouw, klantmanager zwerfjongeren in Amsterdam. Dank!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *