Ondernemers, het zijn net mensen. Ook op social media

Ik doe wat suiker in een schuimende kop cappuccino aan tafel bij een ondernemer. Voor me zit een verzorgde dame. Een warme, enthousiaste en deskundige ondernemer met een mooi bedrijf. Ze vertelt wat haar werk inhoudt, wat ze voor haar klanten betekent. Dat ze gisteren nog een bos bloemen kreeg van een klant, dat ze die bos dankbaar mee naar huis nam. Dat ze ‘iets’ met haar Facebook-pagina en andere social media kanalen moet en dat de tijden veranderd zijn.

 Dat ze met haar bedrijf wel op social media zit, maar dat het niet werkt. Ze vindt het ook niet zo leuk. Ze heeft vooral niks heeft met de snelheid van social media kanalen. Omdat ze zelf juist zo graag de tijd neemt voor haar klanten. Brutaal?

Kijkend naar haar Facebook-timeline blijft er niets meer over van die geweldige deskundige en betrokken ondernemer, van haar sprankelende persoonlijkheid. Ik zie dat ze stoeit met haar berichten. Ze zijn formeel en enigszins afstandelijk, gericht op verkoop. Ik kom het vaker tegen. Ik noem dat soort iets te formele berichten: ‘Hoogachtend’-berichten. Want onze generatie (ik voel spontaan een grijze haar opkomen) en de generatie voor ons, heeft emotionele schrijftaal in mijn beleving ooit afgeleerd. Er ontstond een wonderlijke kortsluiting tussen dat wat we eigenlijk normaal spontaan denken en vertellen en dat wat we op papier zetten.

Kan jij het je ook nog herinneren? We leerden op school dat je een brief afsluit met ‘Hoogachtend’ en nooit een zin begint met het woord ‘Ik’ (want dat is brutaal). En aan het eind van de brief verbleven we ook, hoogachtend… In formele brieven kan het natuurlijk nog steeds dienst doen, maar op social media, ’s-werelds grootste digitale huiskamer, is dat echt not done.

Wat dan wel?

Je bent een mens, van vlees en bloed. Dat vinden wij klanten nou juist zo leuk aan je! Ik pleit dus bij deze voor online zichtbaarheid van jouw menselijkheid, spontaniteit en emotie. Zoals je dat in het echt ook al doet: Waarde toevoegen op een menselijke manier. Zo leren mensen je kennen, weten ze dat je expert bent op jouw vakgebied, voelen ze zich verbonden en komen ze bij je voor een oplossing van hun probleem. Een paar tips:

  1. Vergeet formaliteiten en wees je bewust van wat je in je gesprekken met klanten zegt, welke toon je gebruikt en welke woorden er vaak terug komen in je zinnen. Letterlijk.
  2. Vind je het spannend? Vraag jezelf af wat er kan gebeuren als je een experimentje gaat doen? Ik heb inmiddels vele experimentjes met klanten gedaan en ik kan je vertellen: Er gebeurt meestal niks. Zet mijn nummer maar alvast in je mobiel: 06-54607569. Als het mis gaat, mag je me appen.
  3. Je verkoopt geen dienst of product maar de oplossing van een probleem. Vraag jezelf af: Welk probleem heeft je klant, waar ligt je klant eigenlijk wakker van? Wat houdt ze bezig? En voor welk probleem is jouw dienst/product eigenlijk de oplossing? Bekijk daarna of op social media adviezen geeft dat probleem op te lossen.
  4. Een nieuwe mindset: Begin met helpen. Naast je oorspronkelijke berichten schrijf je ook posts die waarde toevoegen. Schrijf bijvoorbeeld blogs, maak video, beschrijf situaties en oplossingen, geef tips. Waar kan je je klant nou echt mee helpen? Heb in je achterhoofd je favoriete klant en schrijf voor hem of haar, alsof je tegen hem/haar praat.
  5. Zit er ziel in je post?
    1. Gebruik bewust emotietaal. Je hebt het gevoel dat… Je houdt van.. Wordt warm van.. Je baalde… Etcetera. Neem online zoveel mogelijk 1 op 1 je eigen emotietaal over. Als je er moeite mee hebt om dat op papier te krijgen (wees gerust, veel mensen hebben dat) doe net of er een klant voor je zit, je deze je belangrijkste tips geeft en neem het dan op op een bandje of laat iemand anders letterlijk opschrijven wat je vertelt.
    2. Houd het verhaal klein. Je neemt dan mensen mee in een verhaal. Wat zei je klant? Wat had hij aan? Scheen de zon? Wat dacht je? Kijk nog eens in het eerste stuk van deze blog. Mijn suiker in de koffie, de beschrijving van de dame in kwestie… Dat bedoel ik hiermee. Met als doel dat je je even kan verplaatsten in mijn situatie. En waarschijnlijk zal je het dan ook makkelijker vinden om emotietaal te gebruiken.

En natuurlijk mag (moet) je nog steeds af en toe een call to action doen, een oproep, iets willen verkopen. En post er vooral ook gewoon leuke privé-berichten tussendoor. Je bent een mens!

En de ondernemer?

De ondernemer postte diezelfde dag nog haar eerste Facebook post mét tips en kreeg meteen al meer likes dan op eerdere posts, meer views en zelfs een paar hartjes. Ik ben trots op haar!

Leve social media berichten met een ziel. Wat wordt jouw volgende post?
 Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.

Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *