Een personal branding apk; tips voor een online onderzoek naar jezelf

Weet jij wat anderen zien als ze je naam intoetsen op Google? Af en toe jezelf googelen is tegenwoordig wijsheid. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Tijd om een online onderzoek te doen naar jezelf om straks effectief aan de slag te kunnen met personal branding!

Tips om een online personal branding onderzoek te doen naar jezelf

Wat wil je bereiken?

Voor de mensen die vaker op deze site komen is het inmiddels bekend terrein, deze vraag. Want.. Het is een goed voornemen om jezelf te willen googelen, maar wat wil je eigenlijk bereiken in je werk of leven? Hoe zou je willen dat je online brand erbij helpt? En wat zou je willen tegen komen? Denk daar eerst over na.

Wat wil je over je persoon tegen komen?

 • Wie ben jij in 3 woorden?
 • Welke 3 dingen krijg je energie van?
 • Welke 3 dingen kan je razend goed?

Wat wil je in aantallen tegen komen?

 • Hoeveel netwerkcontacten op LinkedIn, hoeveel volgers/volgend op Twitter en Instagram, hoeveel vrienden op Facebook etcetera
 • Wat voor soort netwerkcontacten zouden dat moeten zijn?
 • Hoeveel posts, tweets, blogs, filmpjes?
 • Interactie?

Google nu op je eigen voor en achternaam 

 • Ben je vindbaar? (oftewel: besta je wel?)
 • Zijn er anderen met dezelfde naam?
 • Hoe kom je over? Wat vind je van jezelf? Komen de antwoorden op de bovenstaande vragen (persoon/ aantallen) goed naar voren in je activiteiten?

Incognitomodus

Om een zo reëel mogelijk resultaat te zien zoek je met de incognitomodus van je browser. Zo neem je je eerder browsegedrag, je zoekhistorie niet mee in het resultaat. Kijk voor meer info even op deze site. Hoe je de incognitomodus inschakelt per browser lees je hier.

Andere zoekmachines

Niet iedereen maakt gebruik van Google, dus zoek jezelf daarna ook op op Bing, een andere zoekmachine. Wat komt daar naar boven?

Social media

Log in op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn en/of andere social media kanalen en ga naar de zoekbalken.

 • Toets je naam in, bekijk je eigen profiel. Als je door de ogen van een recruiter naar je eigen profiel kijkt, wat zie je dan? Wat valt je op?
 • Check of je geen slapende profielen hebt die verwijderd moeten worden.
 • Kijk of er andere personen zijn met deze naam.
 • Toets je functietitel in en bestudeer hoe anderen (collega’s en concurrenten) hun profiel hebben ingevuld. Doe er je voordeel mee.

Betrek anderen

Laat iemand anders eens een zoekopdracht op jouw naam doen, liefst iemand die je niet kent. En vraag wat hij/zij ziet, wie denkt hij/zij wie jij bent??

Online ID calculator

Een aardige tool om je online personal brand in kaart te brengen is http://www.onlineidcalculator.com/index.php. Het is een engelstalige vragenlijst. Je krijgt een aantal vragen die je moet opzoeken in Google.

Komt je naam op de eerste paar pagina’s niet naar boven en scoor je slecht op de Online ID Calculator? 

Dan heb je nog een zwak online personal brand of zelfs helemaal geen online personal brand.

Op dit punt kijken veel mensen met die wetenschap triomfantelijk en vertellen dat ze daar wel blij mee zijn: ‘Ik ben onvindbaar!’ Natuurlijk is het niet voor iedereen raadzaam om online vindbaar te zijn. Bij sommige beroepen is het zelfs af te raden, vanwege de persoonlijke veiligheid van deze beroepsgroepen. Denk aan Politie, Justitie, de Belastingdienst. Toch kan de overgrote meerderheid van werkend Nederland een profiel aanmaken, omdat de voordelen ruim opwegen tegen de nadelen. Als ze je niet kennen, kunnen ze ook niet voor je kiezen, immers. En niet met je verbinden. En geen ervaring uitwisselen. Enzovoort!

​Heb je een naam die vaker voorkomt en kom je tot de ontdekking dat je naamgenoten online activiteiten ontplooien waar jij niet mee geassocieerd wilt worden?

Gebruik dan in ieder geval overal dezelfde profielfoto zodat men zeker weet dat jij jij bent en denk na over of er nog andere zaken zijn die je in je online brand kunt verwerken. Bijvoorbeeld een tussenletter of je meisjesnaam. Peter R. de Vries heeft zichzelf niet voor niets met die naam gebrand.

Kom je informatie door en/of over jezelf tegen waar je niet blij mee bent?

Probeer via de webmaster van de betreffende site de informatie te laten verwijderen. Of verwijder de desbetreffende tweet/bericht via het betreffende socialmediakanaal. Kan dat niet? Dan zit er niets anders op dan de komende tijd heel veel positieve informatie over jezelf op het web te zetten, dan ‘zakt’ de ongewenste informatie snel naar achteren in Google en verschijnt het niet meer op de eerste paar pagina’s. Hopelijk is iedereen het snel vergeten!

Plan je volgende personal branding APK

Heb je het onderzoek afgerond? Plan dan NU een volgende keer in, zet deze in je agenda en stel jezelf ook heldere doelen.

 • Registreer nu ergens hoeveel volgers, vrienden en netwerkcontacten je hebt. Registreer je aantallen tweets en berichten.
 • Ga het experiment aan! Gewoon proberen, kijk of je er meer uit kunt halen dan nu het geval is.
 • Op welke social media of sites wil je aan de slag met je personal brand?
 • Wat wordt je centrale punt online waar je mensen naartoe wilt leiden? Is dat een LinkedIn profiel of wellicht je website of blog?
 • Hoeveel netwerkcontacten wil je de volgende keer hebben op LinkedIn, hoeveel volgers/volgend op Twitter, hoeveel vrienden op Facebook etcetera
 • Wat voor soort netwerkcontacten zouden dat moeten zijn?
 • Hoeveel posts, tweets, blogs wil je geschreven hebben?
 • Wil je aanmeldingen voor je nieuwsbrief en hoe veel?
 • Wil je dat ze gedeeld worden en hoe vaak dan?
 • Wil je dan ook Youtube filmpjes hebben gemaakt (komen hoog in Google, dus denk er over na, dit loont de moeite)?
 • Wil je klanten eraan over houden? Hoeveel? Een baan? Wat wil je bereikt hebben?

Heel veel succes bij het managen van je online reputatie!

 Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.

Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *