Beïnvloed je eigen gevoel na een lastige gebeurtenis met twee simpele trucjes
Herken je dat? Dat je je vreselijk voelt? Bijvoorbeeld omdat je erg slecht geslapen hebt of een naar gesprek hebt gehad met je manager of collega? En je verplichtingen hebt maar eígenlijk het liefst ver onder je dekbed wil kruipen? Probeer deze twee simpele trucjes eens, wellicht helpen ze je. Als jij jezelf gelooft, gelooft de rest je ook.
Ze zien het aan je
Ook al ontkennen we het allemaal, maar eigenlijk zijn we gewoon nog diep van binnen die holbewoner van vroeger. We zijn ons er alleen niet meer echt van bewust. Maar ga er maar van uit, dat als jij je slecht voelt, mensen dat op een of andere manier bewust of onbewust van je ‘aflezen’. Ook al spreek je het niet uit.
Wat kan je doen?
- Pak een pen!
Een bekend onderzoek uit 1988 aan de Universiteit van Illinois geeft je een trucje, die de moeite waard is om eens mee te experimenteren. Het toont aan dat we met een pen tussen de lippen onze musculus zygomaticus major niet meer aanspannen. Onze wat? Dit is de spier die de mondhoeken in een glimlach trekt. Met een pen tussen de tanden (waarbij de lippen de pen niet mogen aanraken) maken we juist een geforceerde glimlach. Daardoor vinden we de wereld om ons heen een stuk leuker.
Om je lichaam in de blij-modus te krijgen en je gezicht in de lachstand te krijgen houd je een pen overdwars tussen je tanden vast, zodat je mondhoeken opgetild worden. Gewoon even volhouden en je zult je waarschijnlijk al iets vrolijker voelen. (Andersom werkt het ook, doe dat maar niet: frons met je wenkbrouwen, staar bozig en pers je lippen op elkaar om je bozer te voelen.) Houdt jezelf in een positieve modus door een aantal keren per dag bewust te lachen, 15-30 seconden, ook al voel je je misschien helemaal niet vrolijk.
Door bewust de spieren in ons gezicht te beinvloeden kunnen we emoties dus afzwakken of versterken.
- Doe de powerpose
In een veelbekeken TEDx video deelde hoogleraar Amy Cuddy dat het aannemen van een zogenaamde powerpose je zelfverzekerdheid doet toenemen, ook in de taken die erop volgden. Er was tijdens haar onderzoek sprake stijging van testosteron en het dalen van de cortisol als gevolg van deze powerpose. Het onderzoek werd later enorm bekritiseerd, maar toch is het aardig om dit eens te proberen, te onderzoeken hoe het voor je werkt. Wat moet je doen? Simpelweg een powerpose aannemen. Dus niet in elkaar gedoken zitten en op je mobieltje scrollen, maar met je handen omhoog en je benen stevig gaan staan bijvoorbeeld. Of je handen in je zij zetten en stevig gaan staan. Ik deed het vroeger zelf wel eens op het toilet voordat ik het podium op moest of een belangrijk gesprek in moest. Staan op de wc en handen de lucht in. Hoppa. Gelukkig hangen er geen camera’s op het toilet hahaha.
NB: Overigens ben ik een zeer groot voorstander van ‘gewoon’, rustig en authentiek benoemen hoe je je voelt, zonder meegesleept te worden door de emotie. Dit is goed voor jezelf en voor de ander. Maar daarover blog ik vast een andere keer nog eens.
Houd je pen tussen je tanden om in de lachstand te komen
Vond je dit nou interessant? Deze en meer tips vind je in m’n boek over neuromarketing.